Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Kuppen mot Sahlin

Det var fel att välja en ny partiledare från en av de stridande falangerna och märkligt att utse Carin Jämtin till ny partisekreterare. Det anser Socialdemokraternas tidigare golden boy, Thomas Bodström.

I boken ”Inifrån – Makten, myglet, politiken” beskriver han ”kuppen” som fällde Mona Sahlin.

Kuppmakarna var, enligt Bodström, den nye S-ledaren Håkan Juholt, Heléne Fritzon och Morgan Johansson från Skåne och Peter Hultqvist från Dalarna samt delar av Stockholms stad.

”Det Mona var mest besviken över var att det var så få som stod upp för henne. 'Fegisar' kallade hon dem”, skriver han.

Bodström tycker att Sahlins misstag var att hon ofta var för snabb med att rusa ut i medierna, exempelvis när hon presenterade samarbetet med bara MP och att hon inte avväpnade sina motståndare genom att släppa in dem i värmen.

”Det kanske hade räckt med att Håkan Juholt hade fått vara ordförande i försvarsutskottet och därmed medlem i gruppstyrelsen”, skriver han.

Sahlin vill inte kommentera uppgifterna. Det vill inte heller Juholt eller Jämtin men två av de utpekade, Heléne Fritzon och Morgan Johansson, vänder sig i ett uttalande emot Bodströms historieskrivning, som de anser är "grovt felaktig".

De förnekar att det handlade om en kupp mot Sahlin och menar att Bodström, som befunnit sig i USA och inte sitter i något ledande partiorgan, inte vet vad han talar om.

”Han ägnar sig bara åt att spekulera om sådant han har hört i andra eller tredje hand. Han sprider myter och personangrepp i syfte att öka intresset för sin bok”, skriver de.

Bodström argumenterar för att partiet måste förändras, att det är bråttom om det inte ska implodera. Han vill klippa banden med LO och byta namn till enbart Socialdemokratiska partiet, så att det kan bli slut på allt sentimentalt prat om ”partiet” och ”kamrater” som påminner om de gamla öststaterna.

Han beskriver det motvilliga rödgröna samarbetet, som från början präglades av misstänksamhet, där både Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och V-ledaren Lars Ohly skickade sms där de pratade illa om varandra och Sahlin fick agera stormorsa.

Om de rödgröna hade vunnit valet med knapp majoritet tror Bodström att regeringen skulle ha spruckit.

I så fall var det kanske bättre att förlora valet eftersom misslyckade regeringar straffas hårt av väljarna under lång tid, skriver han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.