Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Löfven och flera ministrar kritiseras av KU

01:50. De före detta ministrarna Anders Ygeman (S) och Anna Johansson får KU-kritik för hur de hanterade it-skandalen på Transportstyrelsen. Statsminister Stefan Löfven (S) anses ha ansvar för att regeringens informationsrutiner brast.

Ex-ministrarna Anders Ygeman och Anna Johansson kritiseras för sin hantering av it-skandalen på Transportstyrelsen. 

Också statsministern nämns – som ansvarig för bristande informationsrutiner inom regeringen.

– Statsminister Stefan Löfven bär det yttersta ansvaret för hanteringen, säger KU:s ordförande Andreas Norlén, (M).

Riksdagens konstitutionsutskott, KU, med ledamöter från samtliga partier, presenterar under en presskonferens klockan 13 i dag resultatet av vårens granskningar, 33 stycken. 

KU har bland annat till uppgift att syna regeringens arbete och kan rikta kritik mot enskilda ministrars agerande.
Bland annat har utskottet undersökt regeringens hantering av it-skandalen på Transportstyrelsen.

Det var i juli 2017 som DN avslöjade att myndighetens dåvarande generaldirektör Maria Ågren erkänt och fått strafföreläggande på 70 dagsböter på 1.000 kronor för grov oaktsamhet genom att röja sekretessbelagda uppgifter. 

Under våren har en rad nuvarande och tidigare ministrar samt tjänstemän frågats ut av utskottet. Sist ut i slutet av april var statsminister Stefan Löfven, (S), som sa att han hade velat ha information redan januari 2016 i stället för i januari 2017. Han informerades av sin dåvarande statssekreterare Emma Lennartsson som avgick eftersom hon fått information om Transportstyrelsen men inte insett allvaret.

KU:s ordförande Andreas Norlén (M) och vice ordförande Björn von Sydow (S).
KU:s ordförande Andreas Norlén (M) och vice ordförande Björn von Sydow (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Också flera ministrar har tvingats avgå efter it-skandalen, tidigare inrikesminister Anders Ygeman, i dag gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen samt infrastrukturminister Anna Johansson.

De båda kritiseras nu för sitt agerande i samband med it-skandalen. I samma fråga nämns även statsminister Stefan Löfvens helhetsansvar för regeringen.

– Statsminister Stefan Löfven bär det yttersta ansvaret för hanteringen, säger KU:s ordförande Andreas Norlén, (M).

KU:s vice ordförande Björn von Sydow, (S), instämmer i kritiken. Han säger samtidigt att varken Säkerhetspolisen, Försvarsmakten eller någon annan myndighet efterfrågat något agerande från regeringen. 

– Ytterst ligger ansvaret för de här bristerna på statsministern men vi kan inte se att några åtgärder krävdes från myndigheterna av regeringen.   

Enligt DN:s källor har utskottet, trots att det är valår, varit oväntat eniga kring vilken kritik de ska rikta. Dock ska Centerpartiet ha reserverat sig mot att nämna tidigare centerpartistiske it-ministern Anna-Karin Hatts ansvar kring outsourcingen av myndigheten. Dock påpekade Miljöpartiets ledamot, Agneta Börjesson, under presskonferensen att Moderaterna står bakom 19 av de 33 KU-anmälningarna som granskats.    

Säkerhetspolisen informerade regeringskansliet om säkerhetsproblemen på Transportstyrelsen vid ett möte den 17 september 2015 som leddes av dåvarande statssekreteraren på justitiedepartementet Ann Linde, som i dag är EU- och handelsminister. 

Också Ann Linde nämns i KU:s slutsatser eftersom hon, enligt utskottet, brustit i att inte informera vidare inom regeringen och till andra myndigheter. Dock nämns hon inte med namn utan som inrikesministerns statssekreterare. 

KU har också granskat UD och utrikesminister Margot Wallströms hantering av utvärderingen av kampanjen till en plats i FN:s säkerhetsråd efter en anmälan från en moderat riksdagsledamot. Anmälan gällde att utredningens samtliga sidor inte presenterades. Kritik riktas mot utrikesministern för brister i UD:s diarieföring av handlingar.

Wallström nämns också, tillsammans med försvarsministern och statsministern, i samband med tolkningen av Försvarsberedningens rapport om säkerhetsläget som kom innan jul förra året. KU uppmanar regeringens företrädare att samordna sina uttalanden för att minska risken för missförstånd i debatten.  

Texten uppdateras. 

Läs mer: Allt om Transportstyrelsens it-läcka 

Fakta.It-skandalen på Transportstyrelsen

April 2015: IBM får ett kontrakt på 800 miljoner kronor för att ta över Transportstyrelsens it-drift.

Maj 2015: Generaldirektör Maria Ågren beslutar att göra avsteg från lagens krav på säkerhetskontroll av den utländska personalen.

Juni 2015: Säkerhetspolisen får tillgång till dokumentation som tydligt ­visade avsteg ”från gällande lagstiftning”. Men Säpo informerar inte regeringen.

Sommaren 2015: Flera medarbetare på Transportstyrelsen reagerar och protesterar mot lagbrottet.

September 2015: Säkerhetspolisen informerar justitiedepartementet om ärendet. All information om mötet hålls hemlig av Säpo och regeringskansliet.

1 november 2015: IBM tar över it-driften.

25 november 2015: Säpo rekommenderar omedelbart stopp för outsourcingen.

26 januari 2016: Åklagare inleder förundersökning om vårdslöshet med hemlig uppgift.

Januari 2016: Inrikesminister Anders Ygeman (S) informeras om ärendet.

Mars 2016: Försvarsminister Peter Hultqvist (S) informeras om säkerhetsbristerna.

Våren 2016: Statssekreteraren åt infrastrukturminister Anna Johansson (S) informeras flera gånger, men för inte informationen vidare.

Januari 2017: Statsminister Stefan Löfven (S) och infrastrukturminister Anna Johansson får vetskap om problemen.

6 juli 2017: DN avslöjar att Maria Ågren erkänt och fått strafföreläggande på 70 dagsböter på 1 000 kronor för grov oaktsamhet genom att röja sekretessbelagda uppgifter.

14 juli 2017: DN avslöjar att driften togs över av dataexperter i Tjeckien och Serbien som aldrig säkerhetskontrollerats.

18 juli 2017: Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg lämnar sitt uppdrag.

20 juli 2017: DN avslöjar att polisens hemliga register varit åtkomliga för obehöriga.

23 juli 2017: DN rapporterar att hemliga agenter kan ha röjts.

26 juli 2017: Alliansen meddelar att de avser att väcka misstroendeförklaring mot tre ministrar.

27 juli 2017: Inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson avgår.

3 augusti 2017: DN avslöjar att EU- och handelsminister Ann Linde kände till Transportstyrelsens säkerhetsbrister redan i september 2015. Hon var då statssekreterare åt inrikesminister Anders Ygeman.

17 augusti 2017: Konstitutionsutskottet inleder sin granskning av it-skandalen.

28 augusti 2017: Statsminister Stefan Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson avgår.

25 januari 2018: Riksdagens konstitutionsutskott inleder sina utfrågningar.

7 juni 2018: Konstitutionsutskottet presenterar slutsatserna av sin granskning. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.