Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Kvinnor hindrar pappaledighet

Det är kvinnorna som hindrar männen att ta ut sin lagstadgade pappaledighet, inte papporna som är ovilliga att vara hemma. Det visar en färsk undersökning som presenterades på tordagen av regeringens utredare.

Det finns många myter om varför papporna inte utnyttjar sin lagstadgade rätt att arbeta hemma med barnen, till exempel att män tar ut sin pappaledighet när det är älgjakt.

Det säger regeringens utredare Karl-Petter Thorwaldsson, som på torsdagen presenterade de preliminära resultaten från en färsk Sifoundersökning om attityder kring föräldraledigheten.

Det faktum att kvinnor tar ut längst föräldraledighet beror på inrotade könsroller, inte familjeekonomiska kalkyler, enligt Thorwaldsson.

70 procent av de tillfrågade förklarade att orsaken till varför de delat upp tiden som de gjort, är privatekonomiska.

- Föräldrarnas egen uppfattning är att de inte har råd att fördela annorlunda. Men annan forskning visar att det är politiskt korrekt att säga att det inte handlar om könsroller. De familjer som hade mest att förlora ekonomiskt, tog samtidigt ut flest pappadagar, enligt Thorwaldsson.

De familjer som hade det sämst ekonomiskt, var dock tvungna att fördela ledigheten med hänsyn till ekonomin. Hälften av barnen i undersökningen hade två föräldrar som tjänade under taket för föräldrapengen, omkring 23.000 kronor i månaden.

I september ska Thorwaldsson föreslå förändringar i föräldraförsäkringen. Redan i dag säger han att man förmodligen måste öka antalet månader som är öronmärkta för mamman respektive pappan.

- Vi överväger att förlänga med en eller två månader ytterligare, säger Thorwaldsson.

Att dela på ledigheten rakt av, utan flexibilitet, har inget stöd hos allmänheten. 87 procent är emot och vill att familjen ska fördela månaderna själv.

Trots att en majoritet av föräldrarna, 86 procent, vill att papporna ska vara lediga mer, är det fortfarande mammorna som har kontrollen över ledigheten. Sex mammor av tio har bestämt själva och i förväg hur ledigheten ska fördelas.

- I debatten har det alltid framhållits att det är papporna som väljer att inte vara ledig. Men vi har sett att det är mamman som är ovillig att släppa månader till pappan, säger Thorwaldsson.

Resultatet kommer förmodligen att ha betydelse för hur man kampanjar i framtiden. I stället för Hoa Hoa på reklampelarna kommer man att rikta sig mer till mammorna för att påverka deras attityder, tror Thorwaldsson.

Kunskaperna har de redan. 43 procent av kvinnorna anser att de hade mycket goda kunskaper om föräldraförsäkringen när de fick barn, mot bara 30 procent av männen.

Sifoundersökningen baseras på frågor till 500 mammor och 500 pappor. Inom kort presenteras det fullständiga resultatet på regeringens hemsida.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.