Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Kvinnorna vänder S-ledaren ryggen

Efter Juholtaffären störtdyker Socialdemokraterna i opinionen till 28,1 procent, visar DN/ Synovate. Sedan i september har var sjätte S-väljare försvunnit. Framför allt är det kvinnorna och tjänstemännen som flyr.

Socialdemokraterna hade en svagt positiv trend i opinionen på sensommaren och början av hösten. Trenden bröts när det avslöjades att partiledaren Håkan Juholt låtit riksdagen betala hela hyran för den lägenhet i Västertorp som han delar med sin sambo.

De blev inledningen på en svart vecka för Socialdemokraterna. Utöver hyresaffären ifrågasattes Juholts bojkott av partiledardebatten i SVT, liksom hanteringen av S-politikern Ilmar Reepalus förslag om temporära medborgarskap för invandrare.

Flera S-politiker krävde partiledarens avgång och först efter ett stormigt maratonmöte i partiets verkställande utskott stod det klart att han skulle få sitta kvar.

Synovates mätning inleddes i mitten av oktober, när Juholt­affären pågick, och fortsatte under S-­ledarens ”förlåt mig”-turné runt om i Sverige. Nu rasar stödet med sex procentenheter till 28,1 procent.

– Det är inte alls förvånande att Socialdemokraterna tappar kraftigt. Det hade vi väntat oss. Vi såg samma sak nyligen när vi mätte förtroendet för Håkan Juholt. Det är för tidigt att säga hur konstant nedgången blir eller om partiet kan återhämta sig, säger Synovates vd Karin Nelsson.

Socialdemokraterna tappar enligt mätningen i alla väljargrupper. Men några förändringar är extra intressanta eftersom de är statistiskt signifikanta: dels att partiet förlorar stort bland tjänstemän och TCO-anslutna, dels att många kvinnor överger partiet.

Under flera år har Socialdemokraterna haft ett starkare stöd bland kvinnor än män. I oktober är männen något fler än kvinnorna bland Socialdemokraternas väljare.

– Kvinnor ser kanske på det här på ett annorlunda sätt än vad män gör, säger Karin Nelsson.

Dessutom är det värt att notera att den positiva utveckling i LO-kollektivet som Socialdemokraterna haft sedan Håkan Juholt tillträdde nu tycks vara bruten.

Övriga förändringar i mätningen är inom den statistiska felmarginalen. Moderaterna går framåt till 34 procent och är med bred marginal största parti. Även Miljöpartiet är inne i en positiv trend och har nu ett stöd på 10 procent.

Övriga partier ligger i stort sett still. Den stora skillnaden är att Kristdemokraterna den här gången lyckas ta sig över riksdagsspärren.

– De små partierna fortsätter att vara små, konstaterar Karin Nelsson.

Om det var riksdagsval i dag

Moderaterna: 34% (+2,3)

Folkpartiet: 6,7% (+1,2)

Centerpartiet: 5,3% (-0,1)

Kristdemokraterna: 4,0% (+0,2)

Socialdemokraterna: 28,1% (-6,0)

Vänsterpartiet: 5,8% (+0,9)

Miljöpartiet: 10,0% (+1,7)

Sverigedemokraterna: 5,1% (0,0)

Blocken:

Allianspartierna: 50,0% (+3,6)

De rödgröna: 43,9% (-3,4%)

Socialdemokraternas tapp:

Män: 28,3% (-4,5)

Kvinnor: 27,8% (-7,7)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.