Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/l-kandidater-vill-ha-egna-tjansteman-i-regeringskansliet/

Politik

L-kandidater vill ha egna tjänstemän i regeringskansliet

Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson under Liberalernas turné med utfrågning Foto: Henrik Montgomery/TT

Alla kandidaterna till Liberalernas partiledarpost vill att L ska ha egna tjänstemän i regeringskansliet för att underlätta genomförandet av januariavtalet. Det framkom när Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson medverkade i Ekots Lördagsintervju.

Efter januariavtalet erbjöds både Liberalerna och Centerpartiet att ha egna tjänstemän i regeringskansliet, men tackade då nej för att värna om sin oppositionsroll. Nu ser Liberalerna ut att ompröva beslutet.

I Ekots lördagsintervju vittnar både Erik Ullenhag och Johan Pehrson hur resurskrävande det är för partiet att genomföra det omfattande budgetsamarbetet med regeringen.

– I grunden så tror jag att det är bra att ha egna tjänstemän. Det är en fråga som jag kommer att lyfta i riksdagsgruppen och ta upp med Stefan Löfven och miljöpartiet. För att genomföra samarbetet på ett bra sätt behöver vi tjänstemän, säger Erik Ullenhag.

Johan Pehrson är inne på samma linje.

– Jag ser hur hårt vi är pressade vi är av svåra och komplicerade regeringsförhandlingar. Jag ser hur mina medarbetare sliter dag och natt. Jag tycker att det är rimligt att vi överväger att ha liberala tjänstemän som ser till med att januariavtalet genomförs på bästa och mesta sätt, säger han.

Den tredje partiledarkandidaten Nyamko Sabuni har tidigare sagt att hon står bakom en sådan lösning.

Liberalerna ligger under riksdagsspärren i de senaste opinionsmätningarna och gjorde ett mycket svagt resultat i EU-valet. Partiledarna försökte på olika sätt distansera sig från den nuvarande politiska kursen.

– Vi måste sluta prata om EU, euro, Nato och försvaret. I stället måste partiet börja svara på väljarnas frågor om vilka lösningar vi ser på klimatfrågan, säger Nyamko Sabuni.

Erik Ullenhag anser att partiet satsat fel när man jagat snabba opinionsframgångar genom spektakulära utspel. Bristen på en tydlig linje har gjort att liberaler och frisinnade inte känner igen sig i partiet. I flera frågor har partiet gett motstridiga signaler.

– Vi är för att ensamkommande afghanska barn ska få stanna, men röstar sedan mot gymnasielagen.

Johan Pehrson tycker att liberalernas ställningstagande för EU och mot extremism är stora och abstrakta ämnen som nästan alla politiker stämmer in i. Väljarnas frågor är mera jordnära och handlar om kortare köer till vårdcentraler, stöldligor, otrygghet och klimathotet.

Den 28 juni avgörs vem som blir efterträder Jan Björklund som partiledare. På söndagen deltar Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson i en utfrågning i Umeå.