Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/l-om-regeringens-krimforslag-en-hel-del-ar-blaskigt/

Politik

Krimsamtalen avbröts - partierna inte överens

Bild 1 av 2 Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson möter pressen efter förhandlingarna.
Foto: Jessica Gow/TT
Bild 2 av 2 Andreas Carlson Kristdemokraterna.
Foto: Jessica Gow/TT

Förhandlingarna om gängkriminaliteten avbröts under fredagseftermiddagen när partierna inte kunde komma överens. 

Samtalen ska återupptas under helgen. 

– Man måste försöka prioritera bland sina förslag, säger justitieminister Morgan Johansson, (S).

Klockan 11 satte sig sju av riksdagens partier ner på justitiedepartementet för att fortsätta förhandlingarna om det eskalerande gängvåldet. Samtalen drog ut på tiden med två och en halv timme. Först vid 15.30 lämnade partiföreträdarna förhandlingsbordet, utan att ha enats. 

– Regeringen har inte valt att lyssna på det som vi moderater valt att peka på och de har heller inte tidsatt de åtgärder de pekat på. Vi sa redan för tre veckor sen vad vi anser är viktigast och det finns i dag en stark majoritet i riksdagen för en skärpt rättspolitik, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. 

Moderaternas förslag handlar bland annat om fler poliser mot gängkriminaliteten, dubbla straff för gängkriminella och så kallade visitationszoner som skulle ge polisen ökade befogenheter att ingripa mot kriminella i vissa områden. Han vill se insatser inom 6-12 månader. 

Kristdemokraternas Andreas Carlson säger att ”inte ens hälften” av partiets punkter finns med i diskussionerna, och att regeringens förslag är långt från en överenskommelse.

– Det är beklagligt att inte heller hälften av rikspolischefens förslag på åtgärder finns med och att det saknas åtgärder från riksåklagaren och att man inte lyssnat på M och KD:s krav, säger Carlson.  

Liberalernas Johan Pehrson sa redan på väg in till samtalen att de inte höll tillräckligt hög nivå. 

– Det är mycket bra men en hel del är blaskigt. Det behöver tillföras en del om det ska bli något bra.

Miljöpartiets Karolina Skog hävdar att det funnits prestige i rummet som gjort att man inte nått en överenskommelse. 

– Vi och Socialdemokraterna kommer att fortsätta arbeta för att våra motparter ska få svar på alla sina frågor och presentera de förslag som behövs för att vi ska nå en överenskommelse snabbt, säger hon. 

Efter att mötet avbrutits kallade inrikesminister Mikael Damberg och justitieminister Morgan Johansson till pressträff. Damberg konstaterade att de måste ”borra vidare” i ett antal förslag men ingen av de två ministrarna ville peka ut vad som var svårt att enas kring.

Varför finns det ingen överenskommelse på bordet? 

– Det finns ett bud från regeringen till de andra partierna. Nu jobbar vi med de förslag som kommit in. Vi behöver träffas igen under helgen för att se om vi kan mötas, säger Morgan Johansson, (S) och fortsätter: 

– Alla måste ge och ta. Samtidigt är det naturligt för alla partier att vilja ha igenom allt på sin lista. Men man måste försöka prioritera bland sina förslag, säger han. 

När partierna möttes förra gången presenterade justitieminister Morgan Johansson, (S), och inrikesminister Mikael Damberg (S) fram regeringens ”ingångsvärden” i förhandlingarna. På listan med 18 punkter fanns utredningar om skärpta straff för narkotikaöverlåtelse, för att rekrytera unga till kriminalitet och för brott kopplade till gänguppgörelser. Där står även flera förslag som berör vittnessäkerheten: Kronvittnen bör utredas, att skyddet för vittnen ska ses över och att minimistraffen för övergrepp i rättssak ska höjas kraftigt.

Flera partier, M, KD och L, har drivit förslag om att vittnen ska kunna vittna anonymt mot gängkriminella. Också Centern har öppnat för detta. Inrikesminister Mikael Damberg har svarat att regeringen är öppen för att diskutera alla förslag. 

Även förslag om att helt eller delvis slopa straffrabatten för unga vuxna över 18 år, är en het potatis i förhandlingarna där KD helt vill slopa rabatten och MP under fredagen meddelade att man är redo att se över frågan.