Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 09:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/l-toppen-kritisk-till-bjorklunds-narmande-till-s/

Politik

L-toppen kritisk till Björklunds närmande till S

Mats Persson.
Mats Persson. Foto: Anders Wiklund/TT

Liberalernas öppnade under onsdagen för att tolerera en socialdemokratisk regering och ett budgetsamarbete med densamma. Men partiet är splittrat i frågan och den interna kritiken mot ett socialdemokratiskt samarbete kvarstår.

– Jag tror att det är dåligt för Sverige, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson.

Rätta artikel
Val 2018

Jan Björklund sade sig under en presskonferens på onsdagen vara beredd att släppa fram en socialdemokratisk regering, förutsatt att partiet gör en ”rejäl högersväng” på ett antal områden.

Läs mer: Liberalerna beredda att möta S 

Men internt går åsikterna brett isär om samarbetet med Socialdemokraterna, trots att frågan stötts och blötts under de senaste dagarna.

Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson, hör till de som röstade nej till närmandet till S.

– Jag tror att det är dåligt för Sverige. Socialdemokraternas senaste fyra år har inte utvecklat Sverige åt rätt håll. Därför behöver vi byta regering. Men framför allt värnar jag om vårt parti. Med den fallhöjd vi har till fyraprocentsspärren är det förödande för vårt parti att inleda ett samarbete med Socialdemokraterna, säger Mats Persson till DN.

I stället säger Mats Persson att han kommer att göra allt han kan för att partiet ska hålla ihop genom att i stället bli ett oppositionsparti.

Är du rädd för att partiet ska falla isär?

– Jag vill inte vara så dramatisk men det är klart att det är ovanligt att man i ett parti inte är eniga om vilket vägval man ska ta i en regeringsfråga. Jag vill att vi ska kunna hålla ihop partiet och gör bedömningen att bästa sättet att hålla ihop är att vi ska gå i opposition, säger Mats Persson.

Jan Björklund pekade ut den ekonomiska politiken som extra viktig i ett eventuellt samarbete med Socialdemokraterna. Men Mats Persson vill inte kommentera hur hans egen roll som ekonomiskpolitisk talesperson kommer att påverkas eller om han kommer att vara den som förhandlar för Liberalerna.

Han säger att både Sverigedemokraternas och Socialdemokraternas inflytande kommer att öka om Alliansen inte håller.

– Det är ingen slump att Jimmie Åkesson vill trycka in Liberalerna och Centerpartiet mot Socialdemokraterna för att han vill spräcka Alliansen.

Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna är inte överraskad över Jan Björklunds öppning mot Socialdemokraterna. 

– Det har väl inte förvånat någon som följt den politiska utvecklingen de senaste åren att C och L är beredda att ge makt åt Socialdemokraterna. Sedan hur man ska tolka utspelen tycker jag är svårt att säga. Jag får nästan känslan av att man bjuder in med armbågen, säger han till DN.

Vad betyder detta för SD:s del?

– Det återstår att se. Oavsett vilket så är vi redo att axla den situation som uppstår. Skulle det bli så i slutänden att vi får ingå i ett regeringsunderlag så är vi redo för det och ser fram emot att få en mer konservativ politik. Om det skulle bli samarbete mellan C, L och de rödgröna så är vi redo att axla en oppositionsroll tillsammans med M och KD, som jag tror skulle befästa riktningen mot skapandet av ett konservativt block.

Finns det något scenario där SD skulle kunna släppa fram Stefan Löfven som statsminister?

– Om han genomför all vår politik.

Det är det eller inget?

– Nej, men det är ett väldigt osannolikt scenario just nu.