Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

L vill stänga skolor som friserar betygen

Foto: Beatrice Lundborg

Låt Skolinspektionen anställa 3.000 pensionerade lärare som får rätta de nationella proven. Stäng skolor som delar ut glädjebetyg. Så vill Liberalerna komma till rätta med oseriösa bedömningar av elevernas kunskaper.

– Staten måste ta ansvar för likvärdigheten, säger Jan Björklund.

Enligt Skolinspektionens senaste granskning gjorde lärarna en alltför generös bedömning av elevernas resultat på de nationella proven i 41 procent av fallen. Andelen som hade rättats för strängt var 21 procent. 

Gymnasieminister Anna Ekström (S) gick nyligen ut och krävde att såväl kommuner som friskolor skulle vidta åtgärder mot så kallade glädjebetyg, med anledning av en rapport från Skolverket. 

Liberalerna vill, enligt ett förslag som DN har tagit del av, motverka betygsinflationen genom att låta Skolinspektionen helt överta uppgiften att rätta alla nationella prov som görs i såväl gymnasieskolan som grundskolans nionde klass.

– Vitsen med nationella prov är att upprätthålla en likvärdig kravnivå över hela landet. Det är svårt för den enskilde läraren att veta var den nivån ligger. Staten måste ta ansvar för likvärdigheten, säger partiledaren Jan Björklund. 

Rättningen ska enligt förslaget i första hand bli en uppgift för pensionerade lärare som timanställs av Skolinspektionen. Kostnaden beräknar Liberalerna till 300 miljoner kronor per år. Jan Björklund uppskattar att det kommer att krävas runt 3000 timanställda lärarveteraner.

Centraliserad rättning vill Liberalerna kombinera med skarpare tillsyn.

– Det ska ske en mycket tuffare granskning av samstämmigheten mellan betyg och nationella prov, säger Jan Björklund.

Därför vill Liberalerna ge Skolinspektionen rätt att utdela varningar, förelägga vite och ytterst dra in tillstånden för skolor där betygen ligger för högt i relation till de nationella proven. 

– Det handlar i så fall om skolor där man systematiskt och i stora grupper hamnar för högt år efter år, säger Jan Björklund, som framhåller att skolorna även fortsättningsvis ska kunna väga in fler faktorer än de nationella proven i betygssättningen.

Fakta Nationella prov

Provens syfte är att ge läraren stöd i betygssättningen och skapa likvärdighet mellan skolor.

De är obligatoriska i årskurserna 3, 6 och 9, på vissa kurser i gymnasiet samt SFI och komvux.

I årskurs 9 görs proven i svenska, engelska, matematik, SO och NO. På gymnasiet i svenska, engelska och matematik.

Regeringen har halverat antalet obligatoriska prov på gymnasiet. Liberalerna motsätter sig detta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.