Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Låg andel äldre bland S-kandidaterna i valet

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin försvarar partiets listor och är glad över föryngringen.
Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin försvarar partiets listor och är glad över föryngringen. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT

Samtidigt som mer än var fjärde väljare är pensionär i höstens val är bara 4 procent av Socialdemokraternas riksdagskandidater över 65 år. Orsaken kan vara den ålderskvotering som partiet infört.

– Det är förfärligt. Det visar på ett synsätt mot äldre som är anmärkningsvärt när det största riksdagspartiet tar så lite hänsyn till de äldre, säger Curt Persson, ordförande i Pensionärernas riksorganisation (PRO).

S har den klart lägsta andelen äldre av alla riksdagspartier, visar en sammanställning som DN gjort av material från nyhetsbyrån Sirén som i sin tur sammanställt alla riksdagskandidater som anmälts till landets länsstyrelser.

Det är stora skillnader mellan de åtta riksdagspartierna när det gäller fördelningen av kandidater som är 65 år eller äldre på valdagen den 14 september. Folkpartiet och Kristdemokraterna ligger på över 20 procent, medan övriga partier – utom S – ligger strax under eller strax över 10 procent.

För Socialdemokraterna är andelen äldre den klart lägsta, 4,1 procent. Däremot har beslutet från S-kongressen 2009 om att minst 25 procent av kandidaterna ska vara under 35 år nu fått genomslag med råge. Andelen riksdagskandidater under 35 år är över 30 procent.

I riksdagsvalet i höst är 25,3 procent av de röstberättigare 65 år eller äldre, enligt Valmyndigheten. Det är den högsta siffran hittills.

PRO varnar nu för att den låga andelen ålderspensionärer på S-listorna kan leda till att äldre väljare vänder S ryggen.

– Jag tror definitivt att det kan ha betydelse om man har få äldre kandidater. Det kommer säkert att göra en hel del äldre väljare tveksamma, säger Curt Persson.

Han ska nu diskutera om pensionärsorganisationen med 400 000 medlemmar ska uppmana sina medlemmar att personkryssa äldre för att öka representationen av äldre i riksdagen efter valet i höst.

– Det finns anledning att verkligen fundera igenom om man inte ska ta upp frågan i organisationen, så att även de äldre kandidaterna kommer in, säger han.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin försvarar listornas sammansättning.

”Jag är glad för att vi socialdemokrater fattade beslut på vår kongress om att förnya/föryngra oss inför detta val. Vi ville ha nya medlemmar och nya företrädare och det visar sig att vi har nått framgång inför det här valet eftersom vi har en yngre genomsnittsålder på listor än tidigare”, skriver hon i ett sms till DN.

S har den lägsta medelåldern på riksdagskandidaterna av alla riksdagspartier med 42,8 år, en minskning med 1,3 år jämfört med i valet för fyra år sedan.

Fakta:

Procentuell andel riksdagskandidater 65 år och äldre:

Andel väljare 25,3 procent

FP 21,9 procent

KD 20,7 procent

V 12,5 procent

M 11,9 procent

MP 10,2 procent

C 8,8 procent

SD 8,5 procent

S 4,1 procent

Källa: Nyhetsbyrån Sirén och Valmyndigheten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.