Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Lagförslag klart om vinster i välfärden

Stefan Löfven (S) och Jonas Sjöstedt (V).
Stefan Löfven (S) och Jonas Sjöstedt (V). Other: Anna-Karin Nilsson/TT

Regeringen och Vänsterpartiet är överens om ett lagförslag för att begränsa bolagsvinster inom skolan och omsorgen, erfar DN. Förhandlingarna har pågått i över ett år och resultatet presenteras på en pressträff imorgon fredag. 

På pressträffen deltar civilminister Ardalan Shekarabi (S) och V-ledaren Jonas Sjöstedt. Det förslag de presenterar ska först på remiss till lagrådet. Därefter lämnas en proposition över till riksdagen senast i mars. 

DN har sökt civilminister Ardalan Shekarabi. Vänsterpartiet vill i nuläget inte kommentera.

Frågan om vinster i välfärden har varit omstridd hela mandatperioden. Men vad handlar den om? DN reder ut begreppen.

Vad kommer förslaget att innehålla?

Att det sätts någon form av tak för hur stor vinst privata företag får göra inom skola samt omsorg för äldre och funktionshindrade. Förslaget baseras på en modell som utredaren Ilmar Reepalu tagit fram där vinsttaket sätts vid 7 procent av det operativa kapitalet plus statslåneräntan. Har man tidigare gjort förluster kan man få kompensera det med en högre vinst. Med operativt kapital menas de tillgångar som används direkt i rörelsen, exempelvis byggnader och maskiner.

Varför läggs förslaget?

När V, S och MP gjorde upp om budgetsamarbetet hösten 2014 ställde V som villkor att regeringen skulle lägga fram ett förslag för att ”stoppa vinstjakten” inom den skattefinansierade välfärden. För V var vinster i välfärden en huvudfråga i valrörelsen. S hade också lovat att begränsa möjligheterna att göra vinst men formulerade sig inte lika kategoriskt som V. I överenskommelsen sägs det att eventuellt överskott ”som huvudregel” ska återinvesteras i verksamheten.

Vad finns inte med i förslaget?

Överenskommelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet från 2014 inkluderar även sjukvården men där kommer ett eventuellt förslag senare. Regeringen har tillsatt en utredning som ska ta fram en särskild modell för vårdsektorn. Utredningen ska vara klar i juni och det blir därför ingen proposition före valet. Civilminister Ardalan Shekarabi har motiverat detta med att förutsättningarna är annorlunda inom vården.

Vad finns det för politiskt stöd?

En proposition om vinstbegräsningar i välfärden kommer av allt att döma att röstas ner i riksdagen. Den borgerliga alliansen är sedan länge motståndare. Sverigedemokraterna har sedan valet svängt och även de säger numera nej. De rödgröna partierna har sagt att i så fall blir detta en fråga de kommer att driva i valet.

Vad är argumentet för vinstbegränsningar?

Att aktiebolagens fokus på vinst går ut över uppdraget att utbilda elever, vårda sjuka och ge äldre omsorg. Pressade kostnader för att skapa vinstmarginaler påverkar personaltäthet och kvalitet negativt, lyder resonemanget. Konkreta fall med skolkonkurser och undermålig verksamhet åberopas som stöd för uppfattningen. Vinstuttagen ses också som ett slöseri med skattemedel.

Vad är argumenten mot en vinstbegränsning?

Motståndarna ser det som ett intrång i den fria företagsamheten som dessutom skulle få allvarliga konsekvenser för skolan, vården och omsorgen. Branschorganisationer liksom oppositionen menar att många friskolor och privata omsorgsföretag helt enkelt skulle tvingas lägga ner med de nya bestämmelserna. Dessutom pekar man på att de privata alternativen i många fall fungerar bättre än de offentliga. Även experter har pekat på att dessa företag ofta har litet operativt kapital och därför kommer att få mycket små marginaler. 

Vad tycker väljarna?

Opinionsmätningarna har gett en splittrad bild. Å ena sidan anser en majoritet att vinstuttagen bör begränsas. Å andra sidan värnar många om valfriheten och privata alternativ. I en mätning från DN/Ipsos i oktober 2016 gjorde väljarna skillnad på skol- och vårdföretag. Fler motsatte sig vinstuttag från skolan än från vårdföretag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.