Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/lagt-engagemang-for-eu-valet/

Politik

Lågt engagemang för EU-valet

Foto: Janerik Henriksson/TT

Trots att EU-valet närmar sig är det bara drygt hälften av väljarna som över huvud taget pratat om det stundande valet till EU-parlamentet de senaste dagarna, enligt DN/ Ipsos.

– Det här valet väcker bara begränsat engagemang, säger Nicklas Källebring på Ipsos.

EU-valet 2019

På söndag är det val till EU-parlamentet och partierna är nu inne i slutspurten för att övertyga väljarna om att just deras budskap är värt en röst. Men intresset för partiernas ansträngningar är än så länge begränsat. Enligt en mätning som DN/ Ipsos genomfört är det bara drygt hälften av väljarna som över huvud taget har pratat om EU-valet de senaste dagarna.

– Trots uppmärksamheten EU-valet får i olika medier så väcker det bara begränsat engagemang hos väljarna, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.

Han framhåller att liknande frågor har ställts inför riksdagsvalen och att man då noterat betydligt större intresse bland väljarna.

Samtidigt visar mätningen att det är de fyra partier med högst noteringar i opinionen som det också pratas mest om i väljarkåren. Sverigedemokraterna är det mest omtalade partiet, tätt följda av Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Däremot går det trögare för Liberalerna och Vänsterpartiet. För L är det särskilt illavarslande eftersom partiet balanserar på gränsen till att få någon representation i EU-parlamentet över huvud taget.

– Liberalerna är det parti som minst antal väljare talar om. Det är tydligt att både L och V har haft svårt att få genomslag för sina kampanjer, säger Nicklas Källebring.

De sakfrågor som omtalas mest bland väljarna är desamma som toppar mätningarna över valets viktigaste frågor: klimat och invandring. Däremot verkar S huvudfråga, kampen mot högerextremismen, inte vara något som föranleder diskussioner kring köksborden eller på arbetsplatserna. 

– Kampen mot högerextremismen är inte en fråga som lockar väljarna, konstaterar Nicklas Källebring.

Mätningen genomfördes delvis efter avslöjandet om att SD:s toppkandidat Peter Lundgren betett sig illa mot en kvinnlig partikamrat. Men det har inte gett någon synbar effekt när det gäller vad väljarna pratar om. 

– Peter Lundgren är en ganska perifer figur i väljarnas medvetande. Det gör att frågan inte får det fäste som många anser att den förtjänar. Eftersom det här är ett val som inte engagerar så har den här typen av frågor ännu svårare att få genomslag, säger Nicklas Källebring.

Mätningen bygger på intervjuer med 1 341 personer under perioden 7 till 21 maj. Frågan som ställdes var: Har du under de senaste dagarna pratat med någon om det kommande valet till Europaparlamentet? 57 procent svarade ja, medan 43 procent svarade nej. Mätningen genomfördes innan DN:s avslöjande om att KD:s andre vice ordförande Lars Adaktusson i EU-parlamentet konsekvent röstat mot ställningstaganden för aborträtten.