Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Läkarkritik mot åldersbestämmelse

Jonas Ludvigsson, ordförande för Svenska barnläkarföreningen, ser flera problem med regeringens förslag om att medicinskt åldersbestämma flyktingbarn.

– Det är inte så att det finns en metod som kan fastställa att personen är exakt 17,9 år eller 18,1 år. Åldersbestämningen måste vara en sammanvägning av många faktorer och bestämningen är inte absolut utan mer ett riktvärde, plus minus ett par år, säger han till TT.

Barn som kommer med flyktingströmmen kan ha helt andra medicinska förutsättningar. Exempelvis kan svår stress och dåligt näringsintag påverka tillväxten.

– Då får man en helt annan form av skelettmognad. Skulle vi tillämpa en värderingsskala som är gjord på västerländska mått kan det bli helt snett. Det är också mycket viktigt att påpeka att en åldersbestämning också bör innehålla en psykosocial bedömning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.