Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Länderna som redan röstat i EU-valet

I dag går flertalet av EU:s medlemsländer till val, men sju länder har redan röstat: Storbritannien, Nederländerna, Tjeckien, Irland, Lettland, Slovakien och Malta.

Inga officiella resultat har publicerats, det är förbjudet enligt EU:s regler, men en del länder har tv-stationer och andra gjort vallokalsundersökningar som brukar ge en bra bild.

Resultatet från torsdagens EU-val i Storbritannien är inte känt, men britterna valde också till de lokala församlingarna i torsdags. Och i de lokala valen gick populistiska och EU-kritiska Ukip framåt mycket starkt, partiet fick ungefär 25 procent av rösterna i de valkretsar de ställde upp i och vann enligt de preliminära siffrorna 89 nya platser.

Labour gick också framåt och fick 105 nya platser i de lokala brittiska församlingarna, medan båda regeringspartierna, de konservativa och liberaldemokraterna, backade ordentligt och förlorade 96 respektive 103 platser.

EU-valet i Nederländerna ser ut att ha lett till två stora överraskningar. Dels att det kristdemokratiska CDA hamnar främst. CDA dominerade landets politik under flera decennier men har varit ute för räkning under flera år. Dels att högerpopulistiska och islamfientliga Geert Wilders parti PVV gör ett mycket sämre val än 2009 och minskar från 17 procent till drygt 12 och därmed verkar förlora 2 av sina 5 mandat i EU-parlamentet.

Irland röstade i fredags och enligt vallokalundersökningarna har valet gått bra för regerande konservativa Fine Gael som får 22 procent av rösterna och för liberala oppositionspartiet Fianne Fail som också får 22 procent. Vänsterpartiet Sinn Fein har också gått framåt och hamnar på 17 procent, medan socialdemokratiska Labour bara får 6 procent.

Lettland valde till EU-parlamentet i går lördag och enligt vallokalundersökningarna har konservativa partiet Vienotība, Enhet, gått framåt och ligger främst. Sämre har det gått för Socialistpartiet och de konservativa nationalisterna gör inte heller ett bra val, partiet För fosterlandet och friheten/LNNK verkar få behålla ett mandat i EU-parlamentet.

Valdeltagandet i Tjeckien verkar ha varit lägre än någon gång tidigare och väntas bli lägre än 20 procent. Också i Slovakien verkar valdeltagandet ha varit lågt. 2009 var det bara knappt 20 procent av väljarna i Slovakien som deltog i EU-valet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.