Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-28 23:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/lang-ko-nar-roster-lades-i-viktigt-kyrkoval/

Svensk politik

Lång kö när röster lades i ”viktigt” kyrkoval

Bild 1 av 7 Johan Börjesson, boende på Kungsholmen i Stockholm, utnyttjade på söndagen sin rösträtt i kyrkovalet för första gången. Och intog med lugn sin plats i kön in till vallokalen.
Foto: Kalle Holmberg
Bild 2 av 7 Ulla Birgersdotter, ledamot av valnämnden och till vardags ordförande för kyrkorådet i Västermalms församling, hade mycket att stå i under valdagen. Hon uppger att församligen redan på lördagen kunde konstatera att förtidsrösterna ökat starkt i antal.
Foto: Kalle Holmberg
Bild 3 av 7 Inga sura miner i raden av väljare som vid 16-tiden på söndagen köade för att få rösta i kyrkovalet i vallokalen på Parmmätargatan.
Foto: Kalle Holmberg
Bild 4 av 7 ”Nu har Matte röstat klart, äntligen kommer man härifrån.”
Foto: Kalle Holmberg
Bild 5 av 7 Sverigedemokraterna tycks ha gått fram i kyrkovalet. Julia Kronlid har varit nationellt ansvarig för partiets kyrkopolitik inför söndagens val.
Foto: Maja Suslin / TT
Bild 6 av 7 Valsedlarna i kyrkovalet kompletteras av flera grupperingar som står utanför de vanliga politiska partierna. Av ”de vanliga” har Sverigedemokraterna gjort en storsatsning på att bryta in i församlingarna.
Foto: Henrik Montgomery / TT
Bild 7 av 7 Det är på sin plats att påminna om att köer till vallokalerna förekom även under förra valet, 2013. Här har röstande strömmat till i stort antal till vallokalen S:t Pauli i Malmö söndag den 15 september 2013.
Foto: Johan Nilsson / TT

Det var kö till vallokalen på Parmmätargatan på Kungsholmen i Stockholm på söndagen. Att döma av det drog många som tåligt väntade slutsatsen att valdeltagandet blir högre i år än senast det begav sig. Ett viktigare kyrkoval än vanligt, hördes röster uttrycka.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in