Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-05 07:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/lang-ko-nar-roster-lades-i-viktigt-kyrkoval/

SVENSK POLITIK

Lång kö när röster lades i ”viktigt” kyrkoval

Bild 1 av 7 Johan Börjesson, boende på Kungsholmen i Stockholm, utnyttjade på söndagen sin rösträtt i kyrkovalet för första gången. Och intog med lugn sin plats i kön in till vallokalen.
Foto: Kalle Holmberg
Bild 2 av 7 Ulla Birgersdotter, ledamot av valnämnden och till vardags ordförande för kyrkorådet i Västermalms församling, hade mycket att stå i under valdagen. Hon uppger att församligen redan på lördagen kunde konstatera att förtidsrösterna ökat starkt i antal.
Foto: Kalle Holmberg
Bild 3 av 7 Inga sura miner i raden av väljare som vid 16-tiden på söndagen köade för att få rösta i kyrkovalet i vallokalen på Parmmätargatan.
Foto: Kalle Holmberg
Bild 4 av 7 ”Nu har Matte röstat klart, äntligen kommer man härifrån.”
Foto: Kalle Holmberg
Bild 5 av 7 Sverigedemokraterna tycks ha gått fram i kyrkovalet. Julia Kronlid har varit nationellt ansvarig för partiets kyrkopolitik inför söndagens val.
Foto: Maja Suslin / TT
Bild 6 av 7 Valsedlarna i kyrkovalet kompletteras av flera grupperingar som står utanför de vanliga politiska partierna. Av ”de vanliga” har Sverigedemokraterna gjort en storsatsning på att bryta in i församlingarna.
Foto: Henrik Montgomery / TT
Bild 7 av 7 Det är på sin plats att påminna om att köer till vallokalerna förekom även under förra valet, 2013. Här har röstande strömmat till i stort antal till vallokalen S:t Pauli i Malmö söndag den 15 september 2013.
Foto: Johan Nilsson / TT

Det var kö till vallokalen på Parmmätargatan på Kungsholmen i Stockholm på söndagen. Att döma av det drog många som tåligt väntade slutsatsen att valdeltagandet blir högre i år än senast det begav sig. Ett viktigare kyrkoval än vanligt, hördes röster uttrycka.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis fram till valet!

Alla artiklar gratis fram till 11 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.