Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Långvariga konflikter” gör att Miljöpartiet sparkar lokala styrelser

Mångåriga konflikter inom Miljöpartiet i de båda Norrlandsorganisationerna Umeå och Västerbotten har nu lett till ingripande från centralt håll.
Mångåriga konflikter inom Miljöpartiet i de båda Norrlandsorganisationerna Umeå och Västerbotten har nu lett till ingripande från centralt håll. Other: Janerik Henriksson / TT

Miljöpartiet avsätter sittande styrelser för partiets Umeåavdelning och distriktet i Västerbotten och ersätter dessa med en interimsstyrelse. Steget tas mot bakgrund av ”många års svåra konflikter”, uppger partistyrelsen, som inte vill gå in närmare på vad dessa konflikter handlar om.

Enligt vad DN erfar rör det sig om djupt gående meningsskiljaktigheter inom Umeåavdelningen och Västerbottensdistriktet, under lång tid beskrivna av lokala medier som konflikter där ”rasistiska undertoner och personangrepp” kommer upp, liksom ”organisationsproblem och demokratiska problem”.

Marléne Tamlin, sammankallande i partistyrelsen, säger till DN att ”konflikterna pågått under ett drygt decennium i Umeåavdelningen och efterhand spillt över på Västerbottensdistriktet”.

– Vi har från partistyrelsens sida försökt hjälpa till tidigare, med exempelvis utbildning. Men det har inte räckt till, säger Marléne Tamlin.

Att sätta in en interimsstyrelse framstår som ett mycket drastiskt beslut – handlar detta om personer ni vill få bort?

– Vi vill inte gå in och peka ut enskilda personer. Som sagt, detta är en långvarig konflikt och när vi nu fått in ett upprop från ett 40-tal medlemmar i Västerbotten samt från två lokalavdelningar med begäran om hjälp, så går vi in och avsätter de båda styrelserna och ersätter dem med en interimsstyrelse, säger Marléne Tamlin, som påpekar att åtgärden har stöd i partiets stadgar.

Interimsstyrelsen består av Miljöpartiets presidium samt en ordförande, Max Troendlé, som även sitter i partistyrelsen. Den kommer att ta över allt ansvar för ledningen av Umeåavdelningen och Västerbottensdistriktet, vilket betyder att ingen lokal representant bereds plats.

Hur länge denna lösning ska gälla kan inte Marléne Tamlin säga.

– Det är inte så att vi har någon deadline. Interimsstyrelsen har i uppgift att få till ordning och reda, så att medlemmarna kan känna sig trygga. En del styrdokument kommer att gås igenom och förändringar kan då komma att föreslås, säger Tamlin, som tillägger att ambitionen är att så småningom få lokalt valda styrelser på plats.

Den avsatta distriktsordföranden Mia Winroth skriver i ett mejl till TT att hon är mycket kritisk till att partistyrelsen försöker påverka de interna valen i Västerbotten på ”ett otillbörligt sätt”.

”Vi i distriktsstyrelsen är valda av medlemmarna på ett välbesökt årsmöte. Vi är valda fram till nästa ordinarie årsmöte nästa vår”, skriver Winroth, som undertecknar sitt mejl med formuleringen ”ordförande för distriktsstyrelsen”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.