Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Lärarreform viktig för FP i höstbudgeten

FP:s Jan Björklund i taltagen i välkänd miljö: Societetshuset i bohuslänska Marstrand.
FP:s Jan Björklund i taltagen i välkänd miljö: Societetshuset i bohuslänska Marstrand. Foto: Thomas Johansson
Höjd lärarstatus, mjukare sjukförsäkringsregler och gärna slopad värnskatt. FP-ledaren Jan Björklund ställde i sitt traditionella sommartal flera krav inför höstens budgetförhandlingar. Lärarna var särskilt i fokus.

Jan Björklund talade inför ett fullsatt societetshus på Marstrand. När himlen sprack upp inledde han, i likhet med många politiker denna sensommar, med en plädering om att Norgedåden inte ska få skapa ett slutnare och mindre demokratiskt samhälle.

Med en stundande skolstart kom Björklund snart in på en av sina hjärtefrågor, lärarnas status. I höstens budgetförhandling vill partiet genom en lärarreform bädda för höjda lärarlöner och fler steg på karriärstrappan.

Kommunerna ska ansvara för löneökningen, samtidigt som andra på arbetsmarknaden inte får förvänta sig mer betalt.

– Staten kan bistå med att i lagstiftningen återinföra karriärsteg, som lektorer och adjunkter, och finansiera lönerna för dessa. Då avlastar vi kommunerna lönerna för de tjänsterna. Så kan de koncentrera sig på att höja andra lärares löner, säger Jan Björklund till TT och understryker att arbetsmarknadens parter också måste vilja genomföra förändringen.

Mildare sjukförsäkringsregler var nästa budgetkrav. Björklund anser att sjukförsäkringsreformen som genomfördes 2007 har visat sig innehålla för fyrkantiga krav på de sjuka. I stället ska Försäkringskassan få ökade möjligheter till individuella bedömningar om vem som ska slussas vidare från sjukförsäkring till Arbetsförmedlingen.

På vilka grunder bedömningen ska få ske kan inte Jan Björklund gå in på.

– Du frågar på vilka premisser, och jag säger att vi borde ha färre premisser än det är nu, säger Björklund.

Ett tredje budgetönskemål, som FP inte prioriterar lika högt, är slopad värnskatt och höjd brytpunkt för statlig skatt.

Folkpartiets budgetkrav

  • Lärarnas yrkestrappa bör förlängas med statligt införda tjänster för adjunkter och lektorer. Kommunerna ska ansvara för att successivt höja lärarnas löner. Förslaget beräknas kosta "några miljarder under ett antal år".
  • Sjukförsäkringskraven bör mildras och Försäkringskassans bedömningsgrunder bli vidare. Så kallade nollklassade ska också få rätt till ersättning från sjukförsäkringen. Förslaget kostar mellan en halv och en miljard.
  • FP vill också slopa värnskatten och höja brytgränsen för statlig skatt från 33 000 till 34 500 kronor i månaden. Att ta bort värnskatten innebär minskade skatteintäkter på fyra miljarder. En höjning av brytpunkten skulle kosta cirka tre miljarder kronor. Detta budgetkravet prioriterar FP lägst, eftersom höstbudgeten kan komma att bli stramare med anledning av oron på världsmarknaden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.