Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 09:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/lars-adaktusson-staller-inte-upp-for-kd-omval/

Politik

Lars Adaktusson ställer inte upp för KD-omval

Lars Adaktusson. Foto: Pontus Lundahl / TT

Lars Adaktusson kommer inte att ställa upp för omval till KD:s partistyrelse och rollen som andre vice ordförande i partiet. Det bekräftar han för DN.

– Jag har i dag meddelat Kristdemokraternas ledning och valberedning att jag inte kommer att kandidera till partiets presidium och partistyrelsen i höst. Jag fullföljer det tvååriga mandat som löper ut i november, säger Lars Adaktusson till DN. 

Beskedet kommer efter en tids turbulens som inleddes med DN:s granskning av hur Lars Adaktusson röstat i ett antal EU-voteringar gällande aborträtt. 

I den debatt som följde på granskningen tog flera högt uppsatta KD-politiker avstånd från vissa av Adaktussons beslut i omröstningarna. Adaktusson, som redan i februari svarat ja på valberedningens förfrågan om att ställa upp för omval, fick anledning att tänka om till följd av uppståndelsen.

– I och med att situationen blev som den blev, att vi inte gick fram tillsammans och att mitt agerande ifrågasattes av partiledningen, bad jag valberedningen att få fundera över vad konsekvenserna av det här skulle bli. Nu har jag gjort det och som sagt meddelat valberedningen och partiets ledning att jag inte vill ställa upp för omval, säger han till DN.

Beskedet innebär att Adaktusson behåller uppdragen mandatperioden ut, det vill säga fram till hösten. Han kommer därefter att fortsätta sina uppdrag som riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

– För min del innebär inte det här någon dramatik över huvud taget. Jag är varken på väg ut ur partiet eller riksdagen, utan jag kommer att fortsätta jobba, säger Lars Adaktusson.

Kristdemokraterna har tappat i opinionsmätningarna och enligt somliga beror det på uppgifterna om hur du röstat i abortfrågor. Hur ser du på möjligheterna att vända opinionsläget när du stannar i partiet?

– Ända sedan jag kom med i partiet så har jag haft ett väldigt starkt stöd och mötts av en generositet och entusiasm som varit överväldigande. Att jag fått stora förtroenden visar att det finns många som stödjer mig och det känner jag fortfarande.

Det var i en längre intervju med Expressen som Lars Adaktusson först gick ut med uppgifterna om att han valt att lämna uppdragen inom partistyrelsen och presidiet. Under onsdagskvällen publicerade också Aftonbladet uppgifter som gjorde gällande att valberedningen velat peta Adaktusson från partistyrelsen. Han säger sig dock inte ha blivit informerad om detta.

– Jag har inte varit med på valberedningens möten så jag vet inte vad de kommit fram till, säger Adaktusson.

Valberedningens ordförande Torsten Larsson kommenterar Adaktussons besked i en skriftlig kommentar till DN.

”Lars Adaktusson har idag meddelat att han inte står till förfogande för omval vid rikstinget. Det är det konstaterande jag som valberedningens ordförande nu har att arbeta vidare utifrån” står det i uttalandet.

Torsten Larsson fortsätter:

”Vilka diskussioner valberedningen har haft, eller vilka kontakter och samtal som förts under arbetets gång, är inte offentligt. Valberedningen kommer att presentera nomineringarna i god tid innan rikstinget i november.”

Läs mer:

Adaktussons facit i EU – röstade emot abort 22 gånger