Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 05:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/lars-engqvist-leder-programarbete-i-s/

SVENSK POLITIK

Lars Engqvist leder programarbete i S

Håkan Juholt och Lars Engqvist under torsdagens presentation av den senares utnämning.
Foto: Jonas Ekströmer

Styrelseordföranden i Sveriges Television, och förre socialministern, Lars Engqvist blir den som ska arbeta fram ett nytt partiprogram åt Socialdemokraterna. Han lämnar med omedelbar verkan sitt ordförandeuppdrag i SVT.

Som huvudsekreterare i Socialdemokraternas programkommission får Engqvist en nyckelroll i arbetet. Vid sin sida får han Håkan Juholts ekonomiska rådgivare Marika Lindgren Åsbrink som biträdande sekreterare.

Det gick inte
att säga nej till uppdraget, säger den gamle politiske räven, tidigare chefredaktören, kommunalrådet och statsrådet Engqvist.

– Jag, precis som många andra människor, upprörs över samhällsutvecklingen just nu. Klyftorna ökar, otryggheten ökar och vi har en arbetslöshet kvar på mycket hög nivå. Sverige tycks glida isär, säger han till TT.

– Om man då blir tillfrågad om att medverka till att forma ett program som ska motverka det här och återföra Sverige till trygghet och full sysselsättning, då är det väldigt svårt att säga nej, säger han.

Frågan är då vad det är i det tio år gamla partiprogrammet som inte längre duger.

– Det är så mycket som har förändrats i vår tillvaro. Hela Europa har förändrats, dessvärre till det sämre. Förhoppningen att ha en gemensam valuta, som jag trodde på, har visat sig inte fungera. Det kommer att påverka vår framtid och det måste vi förhålla oss till.

– Dessutom har ju den borgerliga regeringen förändrat det svenska samhället. Även det måste vi förhålla oss till. Vi kan inte återvända till det gamla programmet och säga att nu ska det bli som det var då, säger Lars Engqvist.

Enligt Marika Lindgren Åsbrink är de socialdemokratiska idéerna aktuellare än någonsin. Däremot saknar partiet i dag effektiva redskap för att utveckla de idéerna.

Det nya programmet, som blir det sjätte sedan 1944, ska antas av kongressen 2013. Det nuvarande programmet antogs 2001.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt