Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Le Pen på besök hos Åkesson

Sverigedemokraterna överväger samarbete med högerextrema Front National från Frankrike och belgiska Vlaams Belang i EU-parlamentet. SD-ledaren Jimmie Åkesson har träffat Front Nationals ledare Marine Le Pen.

I maj är det val till EU-parlamentet och SD vill ta sig in. Efter mötet i Stockholm på fredagen uppger Le Pen att det är oklart om en grupp kan skapas.

– Jag hoppas, eftersom vi har gemensamma idéer, att vi kan bilda den efter valet, säger hon till TT via tolk.

– Front National har inlett en sund resa med Marine Le Pen som ledare jämfört med tidigare, säger Åkesson till TT.

Mötet var enligt SD-ledaren hastigt och kom till när en samverkansgrupp för nationalistiska partier träffades, där Le Pen och SD:s Kent Ekeroth ingår.

För att kunna bilda en grupp krävs ett visst antal ledamöter från ett visst antal länder, men det ger stora fördelar ekonomiskt och politiskt.

Le Pen, som sitter i parlamentet, tror utifrån opinionsundersökningar att nationalistiska partier kommer att gå starkt framåt i valet.

Hon väljer att hänvisa till pågående diskussioner på frågan om Vlaams Belang, nederländska PVV och italienska Lega Nord kan tänkas ingå i en grupp – men är tydligare när det gäller grekiska Gyllene gryning och ungerska Jobbik.

– För mig är det fundamentalt uteslutet att ha något med dem att göra eftersom vi inte är överens eller delar samma värderingar.

Le Pen är enligt franska opinionsmätningar en av landets mest populära politiker.

Samtidigt riskerar hon åtal för hets mot folkgrupp. Det är en av de saker SD vill veta mer om och tänka över, enligt Åkesson.

Han säger att beröringspunkter finns i EU-kritik och invandringspolitik men att ingenting är klart.

– Front National har pendlat lite grann och man har inte riktigt vetat var man har dem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.