Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ledande socialdemokrater vill att Juholt avgår

Ledande socialdemokrater säger till DN att det pågår diskussioner om att utöva påtryckningar för att Håkan Juholt ska avgå frivilligt. Andra vittnar om ett totalt kaos i partiet.

Det är få som vill säga något offentligt, men med löfte om att inte bli citerade vittnar flera socialdemokrater om hur de för interna samtal om Juholts framtid.

Flera socialdemokrater på central nivå har dragit slutsatsen att han inte kan vinna valet 2014. Andra vill ge honom tid att rida ut stormen och framhåller hans insats i gårdagens partiledardebatt som ett argument för att Håkan Juholt har mycket kvar att ge.

Enligt DN:s källor förs det nu samtal inom några partidistrikt om att diskret meddela partisekreteraren att förtroendet för Håkan Juholt försvunnit och att det bästa vore om han avgick frivilligt. Få vill gå ut offentligt och framstå som intrigmakare som utlöser en ny uppslitande maktkamp.

– Jag trodde att Håkan skulle reda ut det här fram tills hans egen assi­stent gick ut i går och gav en annan bild, säger en riksdagsledamot.

– Det är svårt att vinna förtroende hos väljarna när inte ens assistenten tror på partiledarens beskrivningar, tillägger personen.

En annan ledande socialdemokrat tror att Håkan Juholt kommer att sitta kvar i brist på bättre alternativ, men att nästa val i princip redan är förlorat.

– Håkan kan vinna slaget, men förlora kriget. Även om han rider ut stormen kvarstår frågan om hur man bygger tillbaka förtroendet och det tror jag blir svårt. På många nivåer är det här mycket värre än Tobleroneaffären. Jag är mycket pessimistisk.

Personen beskriver ett parti i totalt kaos med interna konflikter både på partihögkvarteret och i riksdagsgruppen.

– Det är märkligt att ha varit med om resan från att ha varit världens starkaste parti till den situation vi befinner oss i dag. Sedan 2006 har det bara gått utför.

Även härvan kring den rättspolitiske talesmannen Morgan Johanssons uttalanden i fredags, där han ställde sig bakom ett förslag om att medborgarskap i vissa fall ska kunna dras tillbaka, har försämrat Håkan Juholts ställning i partiet.

Efter några timmar gick S-ledaren ut och tog avstånd från Morgan Johanssons utspel. Men på S-riksdagsgruppens möte i tisdags sade Morgan Johansson att han hade förankrat uttalandet i Håkan Juholts stab, uppger flera källor i riksdagsgruppen.

– Jag har vänt mig till partiledaren och bett att få veta om det är sant. Det är ett förslag som går på tvärs mot allt jag tror på, mot våra värderingar och skälet till att jag gick med i detta parti. Ska man uttala sig i dessa frågor måste man ha en kompass för mänskliga rättigheter, säger partistyrelseledamoten Mariam Osman Sherifay.

Håkan Juholt ville inte säga mer om uppgifterna än att han välkomnar att Morgan Johansson korrigerade sitt uttalande.

Samtidigt kräver ytterligare en S-företrädare nu Håkan Juholts avgång – och kravet kommer från S-ledarens egen hembygd.

– Det är ohållbart i längden att han kan sitta kvar. Han kommer att få svårt att få allmänhetens förtroende. Det är en väldig belastning, säger Mattias Wärnsberg, oppositionsledare i Hultsfreds kommun, till DN.

Du tycker alltså att han borde avgå?

– Ja, det borde han tänka över –och det tror jag att han gör också.
På väggen i Mattias Wärnsbergs arbetsrum hängde fram till i förrgår en idolbild på Håkan Juholt. Nu är den borta.

– Han har varit min förebild men nu har han betett sig klantigt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.