Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ledarskribenterna ger Löfven sitt stöd

De socialdemokratiska ledarskribenterna är positiva till valet av Stefan Löfven som ny partiordförande. Det visar en rundringning DN.se gjort.

När Stefan Löfven stod klar som ny partiordförande för Socialdemokraterna var han inte det första namnet på listan. Enligt källor till DN.se hade såväl Anders Sundström, Ulrika Messing och Mikael Damberg fått frågan. I Dambergs fall sprack det på att han skulle paras ihop med Morgan Johansson där Johansson skulle bli gruppledare i riksdagen och att de båda sedan skulle ta varannan partiledardebatt.

Nu blev valet Stefan Löfven, något som de socialdemokratiska ledarskribenterna är nöjda med.

Göran Greider, Dala-Demokraten, Falun.

– Det är ett ganska klokt val även om det finns många frågetecken. Men framför allt är det klokt att lyfta fram någon från arbetarrörelsens friskaste gren, fackföreningsrörelsen. Det positiva är också att Stefan Löfven har stor erfarenhet av att hantera kriser, det var ju han och inte Anders Borg som fick ta hand om finanskrisen i Sverige.

Ser du något negativt i valet av Löfven?

– Negativt är att det är svårt att se Stefan Löfven som den som ska vitalisera arbetarrörelsen idépolitiskt, som Juholt var på väg att göra. Så vitt jag förstår är han kärnkraftsanhängare och jag har aldrig hört honom säga ett ord om gröna frågor. Sedan får vi se vad som händer när en reporter sticker en mikrofon under näsan på honom och frågar om FRA-lagen, men han får väl ligga och läsa promemorior innan han somnar på kvällarna!

Blev du överraskad över valet?

– Inte jätteöverraskad. Stefan figurerade till och med förra varvet och han är väl den som de andra i toppskiktet är minst förbannad på. Historiskt är det förvånande, Socialdemokraterna har aldrig hämtat någon ordförande från fackföreningsrörelsen tidigare.

Hur ser du på att han inte sitter i riksdagen?

– Det är inte hela världen och att sitta i riksdagen är inte lika viktigt som man tror. Ju närmare valet vi kommer desto mer betyder det man säger i medierna och i de debatter som kommer.

Peter Akinder, Östran/Nyheterna, Kalmar.

– Stefan Löfven är ett oprövat kort i partipolitiska samanhang men jag hoppas att partiet kommer att se Löfven som en långsiktig lösning. För nu handlar det om att på sikt visa det tålamod som krävs för att vända opinionssiffrorna.

I den ledare som publiceras i Östra Småland i morgon, fredag, skriver Akinder: ”Det gäller för denna svetsare från det röda Ådalen att förena de starka viljor som uppenbart finns inom den socialdemokratiska koalitionen. Åtskilligt kommer att avgöras av stödet från det egna partiet."

Peter Akinder skriver vidare att det nu måste ”vara slut med knivhugg i ryggen, avgångskrav och outtalade förtroenden” för att partiet ska nå framgång i nästa val.

– Löfven kan säkert bidra med åtskilligt när det gäller full sysselsättning, den grund som arbetarrörelsen ska stå på. Här kan han säkert tillföra åtskilligt och bilda kontrast mot en trött regering som anser att samhället inte ska bedriva en aktiv näringspolitik.

Lena Sandlin, Västerbottens Folkblad, Umeå.

– Jag tycker att valet av Löfven var ett klokt val. Det är roligt att det kommer någon från de  fackliga leden. Jag tror också att han kommer att fortsätta på den väg som Håkan Juholt började på och jag ser honom som en traditionell sosse, en gråsosse i ordets bästa mening.

Vilka är Löfvens främsta tillgångar?

– Hans lugn, stora pondus och goda ledarskap, skulle jag säga. Dessutom har han stora kunskaper när det gäller arbetsmarknadspolitik och industripolitik. Det är den vägen som vi ska sätta Sverige i arbete igen.

Något negativt?

– Att han inte sitter i riksdagen och att han saknar regeringserfarenhet. Men det får han kompensera med att samla bra och kunniga människor i sin närhet. Det gäller att få ett bra team den här gången.

Olov Abrahamsson, Norrländska Socialdemokraten, Luleå.

– Jag ser Löfven som en person som svetsar samman och han har heller inte deltagit i något intrigspel mot vare sig Sahlin eller Juholt. Jag tror att han går hem i de flesta läger.

Olov Abrahamsson säger att Löfven har en gedigen förankring i arbetarrörelsens organisation och värderingar och att hans fackliga bakgrund är en tillgång.

– Han kommer att kunna driva frågor om a-kassan, sjukförsäkringen och arbetsmarknadspolitiken som alla är frågor som ligger arbetarrörelsen varmt om hjärtat, men han har också stor kunskap om näringsliv och industri.

– Det blir också bra med en tung politiker som inte bara diskuterar rut-avdrag utan ser till industriutvecklingen i hela landet. Han förstår också vad basindustrin i Norrbotten betyder för hela Sverige och för vår export.

Kan du se något negativt?

– Det skulle vara att han inte sitter i riksdagen och därför inte kan delta i debatten där. Men det kan samtidigt bli en möjlighet för andra, yngre, förmågor att komma fram och debattera med statsministern.

Widar Andersson, Folkbladet, Norrköping.

– Jag förstår inte varför det var så bråttom, några veckor hit eller dit hade inte spelat någon roll på opinionsfallet. Men jag känner inte alls samma oro för Löfven som jag gjorde när Juholt valdes. Löfven är en stabil och erfaren person, men har han tänkt igenom detta att bli partiledare? Har partiet gjort det?

Widar Andersson säger att Socialdemokraterna nu åter måste hitta det sammanhållande kitt som man fick gratis när man hade regeringsmakten.

– Stridigheterna finns där och de försvinner inte med att vi får en ny partiordförande. För Håkan Juholts del blev det till slut ohållbart, även om han inte insåg det själv, och då samlade man ihop sig för att hitta en ny lösning, även om det inte blev så vackert. Då kände jag att det fanns folk som fortfarande hade kraft att ta hand om partiet. Det är inte bara ett sjunkande skepp.

Känner du någon oro för vad som nu ska hända?

– Jag oroas inte över Löfven utan för partiet. Med tanke på att det gick så fort är Stefan Löfven ett bra val.

Vad ser du som positivt med Löfven?

– Hans sätt att sköta finanskrisen 2009, hur han drev de svåra förhandlingarna då. Han tillhör dem som kan den globala ekonomin och kommer från de modernare delarna av facket.

Negativt?

– Nackdelen är uppenbar, han saknar erfarenhet från det partpolitiska arbetet, riksdag och regering, det har han ägnat sig åt väldigt lite.

Fredrik Pettersson, Folket, Eskilstuna.

– Vår ledarskribent, Hans Hjälte, skriver att valet av Stefan Löfven var en riktig högodddsare, säger Folkets politiske redaktör Fredrik Pettersson. Vi skriver också att Löfven är barn av den kultur han har verkat i, fackföreningsrörelsen. Han kände trycket, klev fram och tog sitt ansvar. Visst är Stefan Löfven en kompromisskandidat men det var Tage Erlander också och med tiden visade sig Erlander vara ett mycket bra val. Det kan också valet av Stefan Löfven visa sig vara.

Fredrik Petterson säger också att Stefan Löfven om någon är den person som kan avslöja Moderaternas floskler om att vara det nya arbetarpartiet.

Vad är hans största tillgång?

– Han har en mycket starkt trovärdighet när det gäller de diskussioner om jobben, a-kassan och ekonomin som kommer. Dessutom visade han att han var beredd att ta ett långsiktigt ansvar under den ekonomiska krisen, styrkan ligger i hans ledarskap.

Problem?

– Det är synd att han inte sitter i riksdagen så att han kunde ta debatterna med Fredrik Reinfeldt. Som Löfven själv har sagt så finns det många öppna mål just nu.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.