Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Leijonborg: Nya Moderaterna var inte på riktigt

Lars Leijonborg ledde Folkpartiet (numera liberalerna) i tio år.
Lars Leijonborg ledde Folkpartiet (numera liberalerna) i tio år. Foto: Lotta Härdelin

Lars Leijonborg försökte få med Maud Olofsson på en sammanslagning av Folkpartiet och Centern. Det avslöjar den förre FP-ledaren i sina memoarer. Fortfarande anser han att mittenpartierna måste bli en starkare motvikt till Moderaterna.

– Det visar sig ju nu att Nya Moderaterna inte var på riktigt, säger Leijonborg i en DN-intervju.

VAL 2018

50 stycken har de blivit, prydligt samlade i små svarta lådor högst upp på ett skåp i den ljusa och spatiösa lägenheten i Vasastan i Stockholm. Innanför almanackornas tummade pärmar finns noteringar från ett långt liv i politiken, från hans första Folkpartimöte som 15-åring på 1960-talet fram till i dag.

I almanackorna har Lars Leijonborg funnit stöd för minnet när han skrivit sina memoarer ”Kris och framgång” som utkommer i nästa vecka. DN har fått läsa delar av boken och träffar skribenten över en kopp kaffe medan snöblandat regn slaskar utanför våningens höga fönster.

– Jag har fått vara med under ett skede där det mesta har blivit bättre men nu naggas optimismen i kanten. När man ser hur världen dras isär och hur populistiska och protektionistiska krafter börjar växa även i vårt eget land så känns det oroande, säger Lars Leijonborg.

Foto: Lotta Härdelin

Boken landar i årets valrörelse, som har klara paralleller till höjdpunkten under Lars Leijonborgs tid som ledare för Folkpartiet (numera Liberalerna). För 16 år sedan korades han till Leijonkungen efter att FP fått 13 procent i valet 2002. Kravet på språktest för medborgarskap var partiets stora röstmagnet. I 2018 års val är invandringen åter glödhet men nu har frågan fått Sverigedemokraterna att växa till riksdagens tredje största parti.

– Tänk tanken att vi i början på 00-talet hade slagit in på en annan integrationspolitisk linje. Att vi för det första vågat tala om problemen och för det andra vågat åtgärda dem. Då tror jag att vi hade varit i ett helt annat läge i Sverige. Segregationen hade varit mindre och SD hade varit mindre, säger Lars Leijonborg.

Men han konstaterar självkritiskt att han inte klarade av att fullfölja linjen. Försöken att bilda en FP-ledd regering 2002 gick i stöpet. Valresultatet 2006 sänktes av dataintrångsskandalen (se faktaruta) och det var ett stukat FP som gick in i alliansregeringen. Där var motståndet kompakt från såväl M som C mot både språktestet och FP-ministern Nyamko Sabunis linje i fråga om hedersvåld.

– Vi tappade kraft, det får man erkänna, säger Lars Leijonborg.

Nu har Moderaterna svängt 180 grader både när det gäller migration och integration och anammat idén om språktest. Målet är att locka tillbaka flyktade M-väljare från SD. Men Lars Leijonborg menar att inte bara budskapet utan också budbäraren spelar roll.

– Det var en poäng att vi hade ett grundmurat rykte som ett socialliberalt och humanistiskt parti. Angreppen om främlingsfientlighet fäste inte. Jag tror att en mittenkraft som vi hade haft större förutsättningar att skapa konsensus i samhället.

Vi hade möten i positiv anda och Centern tyckte i alla fall att vi skulle fördjupa samarbetet.

Ett tema i memoarerna är drömmen om ett socialliberalt kraftcentrum med tillräcklig tyngd för att dominera borgerligheten. Idén har odlats ända sedan FP-ledaren Bertil Ohlins och C-ledaren Gunnar Hedlunds tid på 1960-talet och flera försök har gjorts att förena partierna. I boken berättar Lars Leijonborg hur han så sent som hösten 2002 försökte få med Maud Olofsson på en partisammanslagning: ”Det drogs igång ett arbete för att skissa på hur ett nytt parti skulle kunna te sig.”

– Vi hade möten i positiv anda och Centern tyckte i alla fall att vi skulle fördjupa samarbetet, säger Leijonborg.

Men sedan kom folkomröstningen om euron, där partierna stod på olika sidor, och ett klavertramp av Maud Olofsson i Almedalen där hon gjorde ogenomtänkta uttalanden om Hitlertyskland. 

– Efter det blev samtalsklimatet betydligt sämre, konstaterar Lars Leijonborg.

Men fortfarande anser han att det är avgörande för borgerlighetens framtid att de socialliberala partierna blir en tyngre motvikt till Moderaterna. För att klara de stora utmaningarna som följer av globalisering och flyktinginvandring krävs det högre ambitioner i socialpolitiken än vad Moderaterna har, menar Leijonborg.

– Socialförsäkringar som går att lita på, att det finns ett skyddsnät, tror jag är väldigt viktigt för att få människor att acceptera globalisering och öppenhet. När det kommer till avvägningen mellan sociala frågor och skattesänkningar så finns det en höger-vänster-skala även inom borgerligheten. Där måste de socialliberala krafterna stötta varandra.

Höger-vänsterskalan blev otydligare när Fredrik Reinfeldt omprofilerade sitt parti, men det var enligt Lars Leijonborg övergående.

– Fredrik sade alltid att nya Moderaterna var på riktigt. Sedan har de återfallit till en ganska traditionell linje. Det visar sig ju nu att nya Moderaterna inte var på riktigt. 

I sin bok beskriver Leijonborg försöken att slå samman Folkpartiet med centern.
I sin bok beskriver Leijonborg försöken att slå samman Folkpartiet med centern. Foto: Lotta Härdelin

I boken skildrar den forne FP-ledaren hur den här konflikten exploderade när alliansen skulle komma överens om jobbskatteavdraget och sjukförsäkringen. Fredrik Reinfeldt fick ta en ilsken Anders Borg åt sidan och kyla ner honom.

Lars Leijonborg bjuder i boken på fler inblickar bakom alliansregeringens kulisser. Han vill revidera bilden av Fredrik Reinfeldt som alliansledare och skriver om hur M-ledaren ”söndrade för att härska”.

”Det tillhör de löjligaste myterna om alliansen att Moderaterna bara såg till helheten och inte prioriterade det egna partiets läge” står det i boken.

– Fredrik spelade kanske mycket luffarschack när han var liten, för där är det ju så att om någon har tre kryss i rad, då måste man göra något och det var så han agerade. När det var på gång att vi andra tre skulle hålla ihop, då kunde man bli föremål för uppvaktning och det var ju väldigt smickrande. Men jag vill lyfta på hatten, han var otroligt skicklig, säger Lars Leijonborg.

Fiaskot i valet 2006 ledde till att Lars Leijonborg året därpå tvingades bort från partiledarposten. Partiets väljarstöd har fortsatt att sjunka och ligger nu farligt nära riksdagsspärren. Efterträdaren Jan Björklund försöker vända trenden genom att åter gå till val på en skarp intergrationspolitik.

Lars Leijonborg vill inte sia om partiets möjligheter men konstaterar att mycket känns igen från ”Leijonkungens” dagar.

– Jan Björklund beklagar att han inte lyssnade mer på Nyamko Sabuni och nu har han utsett Gulan Avci till integrationspolitisk talesperson. Det är ett försök att återta terräng som vi tappade.

Lars Leijonborgs år i politiken

1971 Lars Leijonborg blir ordförande för dåvarande Folkpartiets ungdomsförbund.

1973 Långt gångna planer på att slå ihop FP och C faller på motstånd från Centerns ungdomsförbund.

1976 Socialdemokraternas 44-åriga maktinnehav bryts. Lars Leijonborg blir pressekreterare i den borgerliga trepartiregeringen.

1980 Leijonborg utses till FP:s partisekreterare

1985 Invald i riksdagen.

1991 Folkpartiet tar plats i den M-ledda fyrpartiregeringen. Leijonborg gruppledare i riksdagen.

1994 S vinner valet. FP-ledaren Bengt Westerberg erbjuder Ingvar Carlsson (S) regeringssamarbete men får nobben.

1997 Lars Leijonborg efterträder Maria Leissner som partiledare.

1998 FP får bara 4,7 procent i valet. Hård kritik mot Leijonborg.

2002 Succéval för FP som får 13,4 procent av rösterna. Leijonborg försöker bilda en mittenregering men misslyckas.

2004 Alliansen bildas av M, FP, C och KD.

2006 Alliansen vinner valet men dataintrångsskandalen sänker FP som bara får 7,5 procent. Leijonborg blir utbildningsminister.

2007 Jan Björklund efterträder Leijonborg som FP-ledare.

2009 Leijonborg lämnar regeringen.

Källa: Nationalencyklopedin, Wikipedia, SCB, Valmyndigheten, Riksdagen

 

Fakta.Lars Leijonborg

Aktuell: Har skrivit sina politiska memoarer som utkommer den 20 mars på Ekerlids förlag.

Parti: Folkpartiet (numera Liberalerna). 

Uppväxt: Född 1949. Växte upp i Stockholmsförorten Solna. Pappan pastor i Missionsförbundet.

Familj: Två söner. Tidigare gift med Stockholmspolitikern Lotta Edholm (L).

Utbildning: Socionom.

Politiska uppdrag: Ordförande för ungdomsförbundet, riksdagsledamot, partisekreterare, partiledare, statsråd. Lämnade politiken 2009.

Skandaler: Inför valet 2006 avslöjades det att en FP-tjänsteman skaffat sig tillgång till Socialdemokraternas intranät. Tre personer dömdes till böter men Leijonborg förnekade all kännedom.

Nuvarande uppdrag: Ordförande för Friskolornas riksförbund, styrelseledamot i tidningskoncernen Mittmedia, rådgivare på kommunikationsbyrån Diplomat.

 

Citat ur boken

”Socialdemokraterna hade haft sin chans och försuttit den.”

Om att Ingvar Carlsson (S) nobbade erbjudandet om regeringssamverkan från Bengt Westerberg (FP) 1994.

 

”Att hon själv har, åtminstone till en del, sina rötter i denna Stureplanscenter talar hon inte så ofta om.”

Om Annie Lööf och Centerns ideologiska utveckling.

 

”Jag såg surmulet på när Maud försökte få en särställning med Moderaternas hjälp.”

Om spelet i alliansregeringen.

 

”För mig var troheten mot de väljare som gett oss sitt förtroende 2002 enormt viktig.”

Om varför Lars Leijonborg tog strid i alliansen för språktestförslaget.

 

”Att döma av det övriga innehållet i läckan kom den från Centerpartiet.”

Om hur uppgörelsen om alliansens valmanifest vinklades i medierna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.