Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Liberal feminist kan bli vår nästa statsminister

Foto: Roger Turesson

Nu kastas Anna Kinberg Batra, 44, in i den absoluta toppolitiken.

Om bara några månader kan hon bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Bakom den strama fasaden är hon passionerad liberal och feminist.

Artikeln är tillfogad en rättelse.

Anna Kinberg Batra väntar fortfarande på den formella nomineringen till moderatledare. Den kommer i god tid innan jul, lyder det senaste beskedet från valberedningen.

I praktiken har hon redan fått ta platsen som ledare för alliansens största parti. Hon har valt att axla ansvaret med samma behärskade allvar som företrädaren Fredrik Reinfeldt. På presskonferenserna har hon framträtt kontrollerad på gränsen till självutplånande.

När inget får gå fel, kan det vara svårt att hitta de rätta orden.

Men i det förflutna har Anna Kinberg Batra inte saknat mål i mun.

Ta vintern 2010, när den stora politiska diskussionen i medierna handlade om en graviditet. Folkpartisten Birgitta Ohlsson väntade sitt första barn, samtidigt som hon utnämndes till EU-minister.

Det fanns debattörer som utan att tveka uppmanade det nya statsrådet att stanna hemma med barnen i stället. Men de fick svar på tal. ”Bry dig inte om dina borgerliga medsystrars svek”, skrev Anna Kinberg Batra i rättfram artikel på debattsajten Newsmill. Hon påpekade att det gick alldeles utmärkt att söva barn i barnvagn med hjälp av kullerstenarna i Visby, om det nu var så att man ville ta med familjen till politikerveckan på Gotland.

Många moderater tvekar inför feminismen som begrepp, men Anna Kinberg Batra har svarat i en läsar­chatt att hon kallar sig feminist ”om man menar att kvinnor och män ska ha lika möjligheter i samhället”. Hon brinner för jämställdhet, säger partikamrater. Möjligen visste hon en hel del om vilka krafter en yngre kvinna i politiken kunde få kämpa mot, när hon skrev sin debattartikel.

Några år tidigare hade hon som relativt nybliven mor utsetts till ordförande i riksdagens EU-nämnd. Enligt Dagens Nyheters källor var valet inte självklart. Enligt uppgift tyckte en del moderata ”medsystrar” att deras 37-åriga kollega gott kunde stå på tillväxt i några år till.

EU-nämnden blev Anna Kinberg Batras stora genombrott internt i Moderaterna. Regeringen stod mitt i förberedelserna för det svenska ordförandeskapet, och kontakterna med riksdagen var täta. Anna Kinberg Batra imponerade på de två männen i toppen, det vill säga Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Det ledde i sin tur till att hon fick uppdraget som gruppledare för riksdagsgruppen efter valet 2010 – främste inpiskare, om man så vill. Hennes strama stil och hårda nypor gjorde henne måttligt populär bland en del av ledamöterna. Men när riksdagen samlades igen, efter valet 2014, var det ingen tvekan om att Anna Kinberg Batra skulle få förnyat förtroende. Hon blev dessutom ekonomiskpolitisk talesperson – och fick därmed en likadan dubbelroll som Fredrik Reinfeldt hade inför partiledarskiftet i valet 2003.

Enligt rapporterna från riksdagsgruppen såg Anna Kinberg Batra till att stärka stödet i gruppen genom att dela ut tunga uppdrag till riksdagsledamöter från hela landet. Anhängarna menar att hon står för ett lyssnande ledarskap, och att hon inte kommer att toppstyra partiet på samma sätt som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

Nu uppstod hierarkierna i Moderaterna knappast med den senaste ledarduon, och det återstår att se om Anna Kinberg Batra kan eller vill ändra hela den ganska strikta och företagsmässiga partikulturen. Men klart är att hon måste anstränga sig för att beveka partifolket ute i landet. Många har klagat på klyftan mellan land och stad i eftervalsdebatten under hösten. Ingen har glömt grodan från personvalkampanjen 1998, när Anna Kinberg Batra hävde ur sig att ”stockholmare är smartare än lantisar”.

Politiskt kommer hon från helt andra läger än Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. På 1990-talet tillhörde hon den liberala falangen i ungdomsförbundet Muf. Hennes första riksdagsmotion handlade om marknadshyror, och år 2002 var hon en av fem riksdagsledamöter som satte sin politiska karriär på spel genom att gå emot parti­linjen och rösta ja till homoadoptioner. Så sent som 2009 krävde hon i en motion att var och en borde få betala in sin egen skatt, så att alla kan se hur högt skattetrycket i Sverige är. I en moderat antologi 2010 slog hon fast målet att alla som kan försörja sig och sin familj, och respektera de lagar som gäller, borde få bosätta sig var de vill. Öppenhet och tolerans är hjärtefrågor.

Anna Kinberg Batra har också, i det förflutna, opponerat sig mot toppstyret i Moderaterna. För elva år sedan var hon med och undertecknade en protest mot den dåvarande partiledarprocessen. De krävde öppenhet:

”Att välja partiordförande utan ett innehåll är en farlig väg för ett idéparti som Moderaterna. Ska vi stå starka måste varje kandidat deklarera vad de vill och kan göra för partiet”, hette det då på DN Debatt.

Ibland kan man ändra sig.

Privat är Anna Kinberg Batra gift med komikern David Batra. Medan hon rustar för nyval ska han spela kapten Blackadder i Intimans uppsättning av ”Svarte orm” i Stockholm.

Fakta. Anna Kinberg Batra

Född: I Stockholm april 1970. Tillbringade stor del av barndomen i Nederländerna och pratar flytande nederländska.

Familj: Maken David Batra, komiker. En dotter.

Bor: I Nacka utanför Stockholm.

Bakgrund: Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Projektledare i näringslivet och kommunikationskonsult.

Politisk karriär: Engagerad i Muf från 1983. Ordförande i Muf Stockholm 1996. Riksdagsledamot 2000–2002 och från 2006 och framåt. Ordförande i EU-nämnden 2007. Gruppledare och ordförande i finansutskottet 2010. Finanspolitisk talesperson och gruppledare 2014.

Nätverk: Tillhörde Ulf Kristerssons liberala falang under striderna i Muf i början på 1990-talet. God relation till den nuvarande vice gruppledaren Tomas Tobé och riksdagsledamoten Jessica Polfjärd.

Rättelse 2014-12-05 10:13
I en tidigare version av artikeln stod det att Kinberg Batra röstat ja till samkönade äktenskap. I stället ska det vara homoadoptioner.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.