Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Liberalerna beredda att driva fram nyval

Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Noella Johansson/TT

Liberalerna är nu beredda att driva fram nyval för att stoppa en rad skatteförslag. Därmed ökar trycket på regeringen att inte lägga fram förslag om nya skattehöjningar i höstbudgeten. Men allianspartierna är oense om hur förslagen ska stoppas.

Liberalerna vill stoppa regeringens förslag om flygskatt, förändrad brytpunkt för statlig skatt och de så kallade 3:12-reglerna för småföretagare. L:s förslag är snarlikt det som Centern lade fram i förra veckan – med den skillnaden att L vill stoppa skattehöjningarna innan regeringen lägger fram sin höstbudget medan C vill göra det efteråt.

Liberalernas partiledare Jan Björklund har tidigare sagt att han inte är beredd att medvetet driva fram ”nyvalsröra”, men medger nu att det kan bli konsekvensen av L:s förslag.

– Det här är ett skarpt förslag för att stoppa skattehöjningar. Ytterst kan det leda till en parlamentarisk kris, säger han.

Han tillägger samtidigt att han ser risken för nyval som liten.

– Men om det finns en tydligt uttalad majoritet i riksdagen mot skattehöjningarna så måste regeringen förstå att de ska rätta sig efter det, säger Jan Björklund.

Om regeringen skulle välja att inte följa vad riksdagsmajoriteten beslutar hotar han med att rikta misstroende mot både infrastrukturminister Anna Johansson (S) och finansminister Magdalena Andersson (S). Det är dock en lösning som inte vinner gehör hos Moderaterna.

– Jag tycker att man ska vara varsam med misstroendeförklaringar. Det här är en politisk fråga, inte en personlig fråga, säger Ulf Kristersson (M), ekonomisk-politisk talesperson.

M vill liksom Kristdemokraterna att allianspartierna lägger fram en gemensam budget. Det säger dock både C och L bestämt nej till.

– Vår uppfattning är att det här gör man bäst genom att lägga en gemensam budget som ger en ny och bättre kurs för svensk ekonomi, säger Ulf Kristersson.

Finansminister Magdalena Andersson (S) tycker att beskeden från de borgerliga partierna spretar och att osäkerheten inte är bra för Sverige.

– Storbritannien inleder Brexit, det är en ny administration i Vita Huset som innebär att det är oklart vilken roll USA ska spela i världen och vi ser ett allt mer aggressivt Ryssland. I det här läget behöver Sverige stabilitet, säger hon.

Hon vill inte säga hur regeringen kommer att agera om det finns en riksdagsmajoritet mot de förslagna skattehöjningarna.

– Det får vi förhålla oss till då. Men om Liberalerna och Centern vill ha inflytande över budgeten så är de välkomna hit till finansdepartementet. Min dörr står öppen, säger Magdalena Andersson.

Om allianspartierna kommer överens om att stoppa regeringens skattehöjningar har de stöd av Sverigedemokraterna.

– Jag ser positivt på att riksdagen använder de verktyg som riksdagen har till sitt förfogande. Om allianspartierna kan enas om det här så har de vårt stöd, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson.

Det har hänt en gång tidigare att regeringen har dragit tillbaka ett skatteförslag efter ett tillkännagivande från riksdagen. Det gällde återinförd skatt på handelsgödsel som aviserades våren 2015 men sedan inte fanns med i höstbudgeten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.