Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 08:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/liberalerna-kallar-till-mote-om-ny-regering/

Politik

C och L kallar till blixtmöten om samarbete med Löfven

Jan Björklund, Liberalerna.
Jan Björklund, Liberalerna. Foto: Mickan Palmqvist

Det ser ut som att S, MP, C och L kan komma att enas om någon form av skattesänkningar, erfar DN.

På söndagen ska Centerpartiets partistyrelse och riksdagsgrupp ses på hemlig plats. Annie Lööf ska då berätta om resultatet av regeringsförhandlingarna, enligt källor till DN.

Liberalerna har också kallat till ett blixtmöte med partirådet på tisdagen. 

Rätta artikel

På fredagskvällen skickade Liberalernas partiledning ut information om ett möte med partirådet på tisdagen, enligt ett internt mejl som DN tagit del av.

Liberalernas pressekreterare Adam Alfredsson berättar på lördagen att de har sagt till sina ombud att de ska göra sig redo för ett eventuellt partiråd på tisdagen. 

Samtidigt pågår budgetförhandlingarna och Adam Alfredsson menar att resultatet hänger ihop med regeringsfrågan. 

– Mötet blir bara av om regeringsfrågan har kommit till ett sådant läge att det finns en överrenskommelse att ta ställning till inför onsdagens budgetomröstning.

Källor med insyn i lördagens förhandlingar beskriver dem som helt avgörande för utfallet i regeringsfrågan.

Även Centern har kallat till ett blixtmöte på söndagseftermiddagen med både partistyrelsen och sin riksdagsgrupp på hemlig plats, enligt uppgift till DN. Där ska Annie Lööf berätta om resultatet av regeringsförhandlingarna. 

Annie Lööf.
Annie Lööf. Foto: Magnus Hallgren

Till skillnad från Centern har Liberalerna under hösten skakats av interna splittringar i regeringsfrågan. Flera av partiets riksdagsledamöter är starkt kritiska mot Jan Björklunds besked om att förhandla med S och har varnat för att det kan komma att skada partiet. 

Enligt DN:s uppgiftslämnare kan andelen motståndare öka om L-ledaren inte lyckas få igenom tillräckligt många av de liberala förhandlingskraven. 

Björklunds önskan att avskaffa värnskatten står högt upp på L:s kravlista, och han nöjer sig inte med ett långsiktigt beslut utan har krävt en förändring i närtid. 

Några av de stora skiljelinjerna mellan partierna finns, enligt DN:s uppgiftslämnare, bland annat i migrationsfrågan, till exempel när det gäller familjeåterförening. Frågor som hyresreglering och arbetsrätt betraktas av flera av parterna som komplicerade och svåra att lösa på kort tid.

Det ser dock ut nu som att partierna kan komma att enas om någon typ av skattesänkningar – frågan är bara i vilken form och i vilken utsträckning, enligt DN:s uppgiftslämnare. 

På måndag sker en ny avstämning mellan talmannen och Löfven. Samma dag ska finansutskottet justera betänkandet om 2019 års budget, då måste C och L meddela om de avser släppa fram regeringens övergångsbudget eller M och KD:s budgetreservation som också har stöd av SD.

På onsdag ska kammaren rösta om budgeten, det är också den första dagen en eventuell statsministeromröstning kan ske om Stefan Löfven. Men talmannen kan också besluta att skjuta upp budgetomröstningen något.

Läs mer: Alliansens splittring syns bland väljarna