Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 13:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/liberalerna-kallar-till-partirad/

Politik

Liberalerna kallar till partiråd: Har fört samtal med S och M

Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Magnus Hallgren

Liberalerna har kallat till partiråd den 13 januari för att då behandla partiets ställningstagande i regeringsfrågan. Det bekräftar Eric Aronson, pressekreterare för Liberalerna, som även säger att partiet fört samtal med både S och M under julledigheten.

Rätta artikel

Uppgifterna om Liberalernas partiråd rapporterades först av Ekot med hänvisning till källor och bekräftas nu av partiet till DN. 

– Det stämmer. För att ta nästa steg i regeringsförhandlingarna måste man ha förankrat det i partiet, säger Eric Aronson, pressekreterare för Liberalerna, till DN.

Rådet hålls dagen innan talmannen Andreas Norlén åter ska träffa samtliga partiledare. Därefter ska han presentera sitt nästa förslag till statsminister. Den 16 januari röstar sedan riksdagen i den tredje statsministeromröstningen.

Beskeden vad gäller regeringsförhandlingarna har varit få från samtliga partier under julledigheten. Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) avrapporterade båda sina respektive processer i telefonsamtal den 28 december. 

Efteråt löd den enda kommentaren från Andreas Norlén att samtal hade ägt rum och att nästa avrapportering skulle ske den 4 januari.

Men om partierna hållit tätt utåt har det inte rått någon tystnad mellan partierna, uppger Eric Aronson för DN.

– Liberalerna har under julledigheterna fört samtal med både Socialdemokraterna och Moderaterna, säger han.

Han vill dock inte uppge på vems initiativ samtalen har förts eller i vilken rikting de har rört sig.

– Det kan jag inte säga men det finns initiativ i många riktningar under den här processen. Men hur det har gått kan jag inte säga, förhandlingarna sker i det stängda, säger han till DN.

Moderaterna bekräftar att samtal förts under julledigheten, men vill inte gå in närmare på innehåll och deltagande parter.

– Det har pågått samtal mellan partierna på olika nivåer. Vad som sagts och till vem är ingenting vi kommer att kommentera, säger Moderaternas biträdande presschef, Niklas Gillström, till DN.

Centerpartiet och Socialdemokraterna avböjer DN:s förfrågan om att kommentera eventuella samtal under julledigheten.