Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Liberalerna kräver att utvisningar till Afghanistan stoppas

Jan Björklund.
Jan Björklund. Foto: Hampus Andersson

Liberalerna kräver att utvisningarna till Afghanistan ska stoppas. Orsaken är att säkerhetsläget i landet har försämrats kraftigt.

– Vi kräver att avvisningar stoppas nu tills Migrationsverket gjort en ny säkerhetsbedömning, säger Jan Björklund, Liberalernas ledare, till Ekot

Han hänvisar bland annat till Tyskland som sedan några veckor har stoppat utvisningarna till Afghanistan och menar att Sverige ska följa Tysklands exempel.

Det är det försämrade säkerhetsläget under våren och försommaren som ligger bakom kursändringen. Den senaste bedömningen gjordes i december förra året av Migrationsverket.

– Sen dess har säkerhetsläget försämrats kraftigt i Afghanistan, det konstateras i Migrationsverkets rapporter, säger Björklund som reser kravet utan att först ha talat med de andra allianspartierna.

– Det här är Liberalerna krav vi reser i dag, sen får andra ta ställning för sin del, säger Björklund som avser att ta upp frågan med regeringen inom kort.

Moderaterna avvisar Björklunds krav med motiveringen att det är Migrationsverket och domstol som ska avgöra i varje enskilt fall.

– Säkerhetssituationen i Afghanistan är allvarlig. Det är dock en fråga för Migrationsverket och domstol att i varje enskilt fall bedöma om hinder för utvisning finns. Något totalt stopp gäller inte i dag i förhållande till Afghanistan, skriver Moderaternas pressavdelningen i ett mejl till DN.

Migrations- och justitieminister Morgan Johansson, S, säger att Jan Björklunds utspel bara är just ett ”utspel”:

– Det är lätt för en partiledare i opposition att gå ut och kräva det, men det är en bedömning som Migrationsverket måste göra. I Sverige ägnar vi oss inte åt ministerstyre.

Men har inte just Migrationsverket konstaterat att säkerhetsläget försämrats i Afgahanistan?

– De har inte kommit med några propåer till oss i frågan och vi kan, som sagt, inte heller ge instruktioner till en myndighet som äger frågan, svarar Morgan Johansson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.