Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 19:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/liberalerna-kraver-pengar-till-fler-lararassistenter/

Politik

Liberalerna kräver pengar till fler lärarassistenter

”Vi har en ambition att anställa några tusen till att börja med”. L-ledaren Jan Björklund om planerna på att anställa fler lärarassistenter. Foto: Jonas Lindkvist

Liberalerna kräver att ett system med lärarassistenter införs redan från höstterminen. Kravet är en del av uppgörelsen med regeringen och L vill att pengar avsätts i vårbudgeten.

– Det behövs ytterligare stora reformer i den svenska skolan, säger L-ledaren Jan Björklund.

Rätta artikel

Om en dryg månad ska regeringen presentera sin vårbudget och nu drar budgetförhandlingarna igång på allvar. Både Centern och Liberalerna har en rad krav som är nedpräntade i 73-punktsöverenskommelsen med regeringen och som partierna nu vill se att det blir verklighet av.

Liberalerna tänker i första hand prioritera skolreformer i budgetförhandlingarna. En del av överenskommelsen med regeringen är att det ska tillföras resurser för att anställa fler lärarassistenter i skolan. L kräver nu att de resurserna finns med redan i vårbudgeten.

– Lärarassistenterna är till för att avlasta de lärare som finns så att de ska kunna fokusera på undervisningen, säger Jan Björklund.

Han menar att lärarna ska kunna ägna sig åt att förbereda lektioner istället för att vara rastvakter eller kopiera papper. Den sortens uppgifter bidrar till att göra att läraryrket blir mindre attraktivt, enligt Jan Björklund.

– Vi måste lyfta undervisningsresultaten i Sverige och det är bara lärarna som kan göra det, säger han.

Enligt L-ledaren bör målsättningen vara att det ska finnas ett större antal lärarassistenter på varje skola. Ungefär en lärarassistent på var sjätte lärare är ett rimligt mål, enligt Björklund. Han tror dock inte att det går att genomföra omgående.

– Det går inte att anställa så många omgående utan man måste bygga upp det här. Men vi vill att det börjar från höstterminen och att vi har en ambition att anställa några tusen till att börja med, säger Jan Björklund.

Han räknar med att det krävs mellan 300 och 500 miljoner kronor i vårbudgeten för att genomföra satsningen på lärarassistenter under höstterminen.

– Det är ny personal som ska anställas och det behövs ett regelverk. Därför krävs det statliga pengar till det. Det är ju möjligt att det inte kommer igång till hösten men att vi ändå avsätter de här pengarna så att skolorna och kommunerna kan börja planera utifrån detta.

Utöver satsningar på skolan vill L även att vårbudgeten ska innehålla mer pengar till LSS och en utökad satsning mot hedersvåld. 

– Hedersvåld är en av våra stora jämställdhetsutmaningar i Sverige. Det har kommit med den stora invandringen från Mellanöstern, nu måste vi markera var skåpet ska stå: jämställdhet ska råda även i våra invandrartäta förorter, säger Jan Björklund.

Han framhåller att det redan i dag finns lagar och regler som klarar av att hantera de fall av hedersvåld som blir avslöjade. Problemet är att många fall aldrig blir kända.

– Väldigt få vågar själva anmäla för de riskerar att bli misshandlade ännu mer i nästa steg. Det handlar om att bygga upp kompetens hos samhällets olika aktörer i våra förorter så att man ser tecknen hos de här kvinnorna, säger Jan Björklund.