Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-24 14:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/liberalerna-landar-precis-over-sparren/

Politik

Liberalerna landar precis över spärren

Jan Björklund på Liberalernas valvaka. Foto: Alexander Mahmoud

Valvakan blev en nagelbitare för partiet som kallar sig Sveriges mest europavänliga. De verkar med en hårsmån behålla sin plats i Europaparlamentet.

– Vi hade önskat ett bättre resultat, men i det här läget är det viktigast att vi behåller ett mandat, säger partiledare Jan Björklund.

EU-valet 2019

Två mandat blev till ett, men ett jubel steg ändå i lokalen när det preliminära resultatet presenterades, där Liberalerna säkrar sin plats i Europaparlamentet – efter att i flera mätningar balanserat på spärren. 

Jan Björklund höll ett kort tal när de första siffrorna kom, där han tackade de som röstat på partiet, men konstaterade att det är oklart hur långt det räcker.

– Vi är naturligtvis besvikna, vi hade velat behålla våra två mandat. När partier backar säger man ofta ”Vi nådde inte ut med vårt budskap”, men så tänker jag inte säga. Vi har nått ut med vårt budskap, men det har blåst europafientliga vindar.

Partiet landar på 4,1 procent i det preliminära resultatet, vilket är mer än en halvering från 2014 års resultat på 9,9 procent. Björklund säger att förra valets resultat var exceptionellt.

– Marit Paulsen var den person som var allra mest personkryssad för något parti någon gång i Sverige, så det förstod vi att vi inte skulle upprepa. 

En förklaring till det låga väljarstödet är både partisekreterare Maria Arnholm, toppkandidat Karin Karlsbro och partiledare Jan Björklund överens om: det de ser som högerpopulismens framväxt.

– Kanske var vädret i Stockholm i dag var typiskt för den tid vi lever i – att det blåser kallt. Vi lever i en tid där det blåser starka högerpopulistiska vindar och det ser vi och det tycker jag har påverkat valrörelsen i hög grad, säger Karin Karlsbro.

Hon kan dock inte svara på om det är till de högerpopulistiska partierna som väljarna som tidigare röstat på partiet har gått.

Liberalerna har haft ett turbulent 2019. Året inleddes med att partiet, tillsammans med Centerpartiet, lämnade Allianssamarbetet och i stället ingick i Januariavtalet. Där kom de två borgerliga partierna överens om sakfrågor tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som kunde fortsätta i regeringsställning. 

I februari meddelade Jan Björklund, L-partiledare sedan elva år tillbaka, att han lämnar sin post till hösten. Sedan dess har före detta integrationsministern Nyamko Sabuni offentliggjort sin kandidatur.

I mars petades partiets toppkandidat tillika mångåriga EU-parlamentariker Cecilia Wikström. Detta efter att hon inte velat välja mellan sina styrelseuppdrag och kandidaturen för Liberalerna, något partiet krävde. Nyligen meddelade Wikström att hon nu helt kommer att lämna politiken. 

Cecilia Wikström är inte på plats på L-valvakan. När DN når henne på telefon under lördagen säger hon att alltid kommer att vara liberal och att hon beklagar partiets nedgång i opinionen.

Orsaken till partiets dåliga siffror vill Wikström inte spekulera i, men säger att hon har tittat på andra liberala partier i Europa som sjunkit i opinionen. Hon nämner det tyska liberala partiet FDP, som åkte ur Tysklands folkvalda parlamentariska församling 2013.

– Då var man tvungen att göra ett omtag och gjorde om hela tänket och gick tillbaka till ursprunget - värdena, värderingarna. Sedan försökte man applicera dem på dagens frågeställningar på ett bättre sätt. Men man byggde också om partistyrelse, partiledning och satte samman listorna annorlunda.

Detta tror hon kan vara nödvändigt för alla partier som har låga opinionssiffror.

– Man måste reformera för att vara adekvat. Reformera, ta ett omtag och göra politiken relevant för dagens frågeställningar. 

Jan Björklund å sin sida tror att det viktigaste nu handlar om att stå fast vid det partiet står för – både i EU- och rikspolitiken.

– Det sämsta vi skulle kunna göra nu är att börja fladdra och springa efter någon opinion, säger han. 

Att Cecilia Wikström petades från listan tror varken Maria Arnholm eller Jan Björklund har påverkat i vilken mån väljarna röstat på partiet. 

– Jag har varit ute och rest runtom i landet och de har inte alls frågat om det. Väljarna funderar över politik och hur vi vill lösa olika utmaningar. Jag tror att det viktigaste är politiken, säger Maria Arnholm.

Live-grafik: Alla nattens resultat – i Sverige, EU och där du bor