Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-29 08:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/liberalerna-pa-gransen-att-aka-ur-eu-parlamentet/

SVENSK POLITIK

SD tredje största parti – rysare för L

Videon är 1 min 17 sek lång. L klarar sig – med minsta möjliga marginal. Hör partiledare Jan Björklund.

Liberalerna hamnar över fyraprocentspärren med minsta möjliga marginal och tappar ett mandat i EU-parlamentet.

Sverigedemokraterna är det parti i Sverige som ökar mest, men resultatet är lägre än både opinionsundersökningars och SVT:s Valus siffror.

EU-valet 2019: Vinnare och förlorare – följ valresultatet i vår live-rapportering

Liberalerna tappar mer än hälften av sina röster jämfört med senaste EU-valet när Valmyndighetens siffror presenteras. Strax efter midnatt natten till lördag ser partiet ut att sitta säkert i EU-parlamentet, men marginalen är endast drygt 3.800 röster, enligt DN:s beräkningar.

– Vi är naturligtvis besvikna, vi hade velat behålla våra två mandat. När partier backar är det ofta så att man säger att ”vi nådde inte ut med vårt budskap”, men så tänker jag inte säga. Vi har nått ut med vårt budskap, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Läs mer: Liberalerna landar precis över spärren

När rösträkningen avslutats för kvällen sent på söndagen vill Valmyndigheten inte slå fast huruvida de så kallade onsdagsrösterna, alltså sena förtidsröster som inte ännu räknats, kan påverka mandatfördelningen eller ta ifrån Liberalerna sitt enda mandat.

Men Lars Aden Lisinski, presstalesperson på Valmyndigheten, ger ett räkneexempel för perspektiv.

I EU-valet 2014 fanns 160.000 onsdagsröster, men i årets EU-val var antalet förtidsröster rekordhögt. Om man skulle anta att det i år är 170.000 onsdagsröster behöver L få 3.000 av de rösterna för att behålla sitt mandat och bli kvar i EU-parlamentet.

Det motsvarar 1,8 procent av rösterna. Hittills har L fått 4,1 procent av de räknade rösterna.

Sverigedemokraterna är det svenska parti som ökar mest i valet och får ytterligare ett mandat i EU-parlamentet.

Läs mer: Efter krisveckan – nu jublar SD

Men resultatet är ändå lägre än vad SVT:s Valu och DN:s senaste Ipsos-undersökning visade, där partiet såg ut att få 16,9 procent av väljarnas röster. Under valkampanjens sista vecka har det stormat kring partiet i och med avslöjandet att Sverigedemokraternas toppkandidat Peter Lundgren tagit en kvinna på brösten.

– Jag har varit ganska orolig under de här veckorna som gått under valkampanjen. Våra väljare gillar inte EU och gillar inte att rösta i det här valet. Och ändå får vi ett bra resultat, jag är jättenöjd med det, säger SD:s Jimmie Åkesson.

Klimatfrågans uppgång hos väljarna har inte hjälpt Miljöpartiet. Resultatet är visserligen långt över de dryga fyra procent som partiet fick i riksdagsvalet. Men MP tappar två av sina mandat och nästan fyra procentenheter av rösterna jämfört med EU-valet för fem år sedan.

Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna framåt i valet och får varsitt mandat i parlamentet. Även Vänsterpartiet ökar, men ligger kvar på ett mandat i parlamentet.

Centern ökar näst mest av de svenska partierna.

Kristdemokraterna har sett ut att ha vind i seglen under hela valrörelsen men blev i slutspurten pressade i abortfrågan, bland annat efter DN:s avslöjande om att partiets utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson röstat emot kvinnors aborträtt under sin tid som EU-parlamentariker.

Partiet ökar med knappt tre procent, men hamnar långt under DN:s senaste Ipsos-undersökning där de såg ut att få 12.5 procent av rösterna.

Läs mer: Abortdebatten lade skugga över jublet på KD:s valvaka

På KD:s valvaka var Lars Adaktusson inte på plats, men toppkandidaten Sara Skyttedal gick upp på scen till tonerna av artisten Beyoncés hitlåt ”Who run the world?” efter att Valmyndighetens första siffror presenterats.

Skyttedal hyllade kollegan David Lega, som i och med partiets nya mandat blir KD:s andra EU-parlamentariker.

– Tack för att du har täckt upp när jag har varit fast i det här mediatjafset, sade hon.

Det blev tyst några sekunder på Socialdemokraternas valvaka när det stod klart att partiet inte hade ökat med 0,9 procentenheter, som verkade vara fallet i SVT:s Valu, utan istället backat lika mycket.

S behåller alla sina mandat i EU-parlamentet men gör sitt sämsta val någonsin, både EU-val och riksdagsval inräknat. Toppkandidaten Heléne Fritzon lyfte ändå fram det hon kunde se som positivt.

– Vi befäster vår ställning som största parti, sade hon till SVT.

Valdeltagandet i årets EU-val är 53 procent, drygt fyra procent högre än valet för fem år sedan och det hösta hittills i ett EU-val.

Feministiskt initiativ åker ur EU-parlamentet och får knappt en procent av rösterna.

Läs mer: Valvakan blev en nagelbitare för Liberalerna

Läs mer: Ewa Stenberg: Greta-effekt i hela Europa – men inte i Sverige