Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 07:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/liberalerna-satter-fem-tjansteman-i-rosenbad/

Politik

Liberalerna sätter fem tjänstemän i Rosenbad

Johan Pehrson är Liberalernas nya gruppledare riksdagen. Foto: Magnus Hallgren

Liberalerna kommer att placera fem tjänstemän på regeringskansliet, enligt ett pressmeddelande. 

Detta i syfte att kunna se till att partiets intressen bevakas under genomförandet av punkterna i Januariavtalet. 

Redan i förra veckan kunde DN berätta att Liberalerna under en längre tid har planerat att sätta tjänstemän på regeringskansliet. Nu bekräftar partiet själva uppgifterna via ett pressmeddelande. 

Liberalerna är riksdagens minsta parti och har inte ekonomiska muskler till att själva anställa sakkunniga, till skillnad från exempelvis Centerpartiet. 

Lösningen blir ett så kallat samordningskansli på regeringskansliet. Där kommer fem liberala tjänstemän att placeras vars uppgift blir att se till att partiets intressen bevakas under genomförandet av punkterna i januariavtalet. Kostanden för detta samordningskansli betalas av staten. 

Johan Pehrson är Liberalernas gruppledare i riksdagen och säger sig vara nöjd med den här lösningen. 

– Det är en rimlig konsekvens eftersom att samtliga av regeringens anställda vilar på Januariavtalet. Då är det rimligt att vi har fem medlemmar som vilar på samma konto. Vi har ju varit med och tagit fram avtalet och då måste man kunna kontrollera, förhandla och med kraft göra det bästa av det här, säger han. 

Har ni redan nu stött på problem i någon förhandling och känt er överkörda? 

– Nej, inga problem men jag är angelägen om att Liberalerna ska vara en god arbetsgivare framöver och då anser jag att de här fem tjänstemän kan se till att uppfylla vår del av avtalet. Regeringen själva har hundratals anställda, säger Pehrson. 

Processen med att rekrytera dessa fem tjänstemän till regeringskansliet pågår just nu och planen är att de ska vara på plats i augusti. 

Hur kommer det sig att ni inte gjorde såhär från första början? 

– Vi ville pröva och se först. Vi var tydliga med att det här var en möjlighet som fanns från början. Sen har vi funnit att det kräver så pass mycket, detta viktiga program. Och vi vill göra allt vi kan för att fullfölja vår del av avtalet.