Liberalerna vill motverka ofrivillig ensamhet – främst hos ”årsrika” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Liberalerna vill motverka ofrivillig ensamhet hos ”årsrika”

Liberalernas nya rapport ”Ingen ska behöva dö ensam” tittar på hur politiken kan arbeta för att motverka ofrivillig ensamhet i Sverige.

Frågan är starkt kopplad till äldre, eller ”årsrika” som Liberalerna väljer att kalla dem.

– Det finns en koppling mellan ofrivillig ensamhet och ohälsa som inte är olik kopplingen mellan ohälsa och att röka, säger Anna Starbrink (L) landstingsråd i Stockholm med ansvar för vård.

Under det gångna året har landstingsråd Anna Starbrink (L) och riksdagsledamot Barbro Westerholm (L), 84, arbetat med frågan om ofrivillig ensamhet. Bland annat genom att skriva en debattartikel om ålderism i DN Åsikt

Ofrivillig ensamhet beskrivs i Liberalrenas färska rapport ”Ingen ska behöva dö ensam” som ”gapet mellan de sociala relationer en människa har och hur hon skulle vilja att de är”. 

– Man kan inte fixa vänner och sociala band mellan människor på politisk väg men man kan underlätta, se till att vård och omsorg organiseras på ett sätt så att vi kan minska ofrivillig ensamhet, säger Anna Starbrink.

Bland annat vill man bekämpa ”ålderismen”, alltså diskriminering mot äldre, eller årsrika – ett begrepp som myntades av Barbro Westerholm, riksdagens årsikaste ledamot. 

– Barbro Westerholm är vår ”grand old lady”, säger Anna Starbrink.

Bekämpa ålderism gör man bäst genom att lyfta fram det positiva i åldrandet, menar hon. 

– Årsrika människor är rika på erfarenhet och levda år och har väldigt mycket att ge. De behandlas inte med den respekt i dag som vi skull önska. 

För att motverka ålderism och ensamhet vill partiet ändra hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen – som i dag bland annat reglerar äldreomsorgen. 

– Vi vill att man ändrar lagarna så att det blir en skyldighet för vårdgivare att organisera arbetet så att man inte far illa på grund av ensamhet. 20 procent av dem som dör på sjukhus dör ensamma. 

Rent konkret kan det handla om att lägga om schemat för personal på äldreboenden och sjukhus eller samarbeta med frivilliga organisationer. 

– Danderyd samarbetar till exempel med Röda korset. Det handlar om medmänniskor som kan finnas i vården, kanske för att läsa för någon eller bara finnas där i en tyst samvaro, säger Starbrink och tillägger att politiken inte ska detaljstyra det arbetet, utan det kan se olika ut utifrån lokala förutsättningar. 

Dessutom vill man låta årsrika medborgare jobba längre än 65-årsgränsen, vilket man anser är bra för hälsan och skapar goda förutsättningar för sociala sammanhang.

Starbrink tar upp den världsberömde och nyss bortgångne farmakologen Arvid Carlsson, som var mycket kritisk mot hur han ansåg att Sverige särbehandlade årsrika som vill fortsätta jobba.

– Sen tog han Nobelpriset långt efter svensk vanlig pensionsålder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.