Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Liberalerna vill sätta stopp för religiösa friskolor

Foto: Fanni Olin Dahl/TT

För att kunna ge nyanlända elever en god start i det svenska samhället vill Liberalerna sätta stopp för fler religiösa friskolor. ”Tyvärr riskerar de religiösa friskolorna att bli en samlingspunkt för nyanlända barn som än mer isoleras från det svenska samhället”, skriver partiledaren Jan Björklund med flera på DN debatt.

Det är med anledning av fjolårets stora flyktingmottagande som de fyra liberala företrädarna nu uppmanar sitt parti att ställning för ett förbud mot fler religiösa friskolor. 

Enligt förslaget, som kommer att läggas fram på partiets landsmöte, ska inga fler religiösa skolor få tillstånd att öppna och de befintliga skolorna ska inte få lov att utöka antalet elever. 

”Istället för att bli en brygga in i det svenska samhället riskerar skolan att bli en enklav som isolerar de barn som mest av alla behöver integreras i det svenska samhället”, skriver bland andra Jan Björklund och partiets integrationspolitiske talesperson Fredrik Malm på DN debatt.

De hänvisar även till skolans roll i att skapa ett samhälle där män och kvinnor ges samma möjligheter."Många nyanlända kommer från länder som har en helt annan syn på jämställdhet, som vuxit upp i hederskulturer där patriarkala värderingar styr och där mannen anses överordnad kvinnan", skriver de. 

Liknande förslag om att förbjuda religiösa friskolor har tidigare framförts från bland andra Lärarnas riksförbund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.