Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 15:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/liberalerna-vill-utreda-aktiv-dodshjalp/

Politik

Liberalerna vill utreda aktiv dödshjälp

Liberalernas landsmöte i Västerås. Foto: Pontus Lundahl/TT

Liberalernas landsmöte har röstat för en utredning av aktiv dödshjälp – mot partistyrelsens linje. 

– Det är en frihetsfråga att kunna bestämma själv över hela livsresan, säger riksdagsledamoten Barbro Westerholm, som engagerat sig i frågan under en längre tid. 

Det var bland andra Barbro Westerholm som lade fram motionen om att tillsätta en parlamentarisk utredning av aktiv dödshjälp. Partistyrelsen föreslog att motionen skulle avslås, men landsmötet gick på Westerholms linje. 

– Jag är jättenöjd att det gick igenom. För nu kan vi gå vidare. Vi måste få andra partier med oss om att det behövs en utredning. Vi kommer inte längre i denna allvarliga fråga genom att debattera och debattera, säger Westerholm. 

Hon menar att det handlar om frihet och att frågan är ”grundläggande liberal”. 

– Man måste få bestämma själv över hela livsresan. Är det så att den palliativa vården inte kan hjälpa en och det är outhärdligt, då ska man ha möjligheten tycker jag att ta ett läkemedel och avsluta sitt liv. 

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm. Foto: Magnus Hallgren

Barbro Westerholm understryker vikten av ett fungerande regelverk. 

– Den läkare som erbjuder det här ska ha en specialutbildning. Och det kan behövas psykologer också. Det är en rad sådana här saker som ska tas upp i utredningen. 

Enligt Westerholm handlar det om en begränsad grupp svenskar som skulle vara aktuella för den här typen av behandling. 

– Om vi översätter från amerikanska förhållanden så skulle det kanske röra sig om 200-300 människor av de 90.000 som dör i Sverige varje år. Det gäller personer som har en dödlig, obotlig sjukdom med begränsad tid kvar att leva, säger Barbro Westerholm. 

Hittills har endast Miljöpartiet av alla riksdagspartierna sagt ja till att tillsätta en utredning av aktiv dödshjälp. 

Läs mer: Intern kritik efter Sabunis tal – ”väldigt oroande uttalande”