Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 23:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/liberalernas-valanalys-regeringsfragan-forsvagade-ossw/

Politik

Liberalernas valanalys: Regeringsfrågan försvagade oss

Lina Nordquist presenterar Liberalernas valanalys. Foto: Janerik Henriksson/TT

Allianspartiernas svårigheter att enas i regeringsfrågan var en förklaring till att Liberalerna inte lyckades göra ett bättre valresultat. Det slår partiets valanalysgrupp fast.

– Allianssamarbetet har kortsiktigt försvagat oss, säger Lina Nordquist (L), som lett valanalysen.

Hans Olsson
Rätta artikel

I valet den 9 september fick Liberalerna 5,5 procent av rösterna, en marginell uppgång sedan valet 2014. Nu har partiets valanalysgrupp lämnat en rapport om varför L inte lyckades locka fler väljare.

En slutsats är att L måste bli tydligare med att berätta för väljarna vad partiet egentligen vill. Det gäller särskilt i frågor som inte enkelt kan sorteras in på höger-vänster-skalan, som migration och integration.

Dessutom måste Liberalerna bli tydligare med var partiet står i regeringsfrågan. Enligt valanalysen förlorade Alliansen valet på grund av bristande trovärdighet i denna fråga, och därför bör L i god tid före nästa val kunna berätta för väljarna var man står.

– Det som hände under förra mandatperioden var att vi allianspartier uppfattades som att vi hade glidit ifrån varandra i vissa frågor. En sådan var Anna Kinberg Batras besked om kontakter med Sverigedemokraterna. Där hade vi en annan uppfattning, säger Lina Nordquist.

– Det som var den stora styrkan med Alliansen har under den här perioden lite försvunnit. Styrkan var att vi var enade och erbjöd ett trovärdigt alternativ.

Hon vill inte ha någon uppfattning om L ska sträva efter att renovera allianssamarbetet eller mer positionerna sig som ett tydligt mittenalternativ. Valanalysen skissar på en utveckling som kan innebära att svensk politik delas upp i fem block, med Centerpartiet och Liberalerna placerade i mitten. Om en sådan utveckling blir verklighet skulle C och L mer permanent hamna i en position där de, liksom efter senaste valet, kan avgöra vem som ska få regeringsmakten.

– Oavsett om man ser ett allianssamarbete eller ett mittenblock som styr så kommer det inte att vara som 2010 eller 2014. Det kommer att vara något nytt vad vi än väljer. Men vi är borgerliga och vi tror väldigt starkt på en stat som inte styr över människors liv i onödan. Då är det klart att det är lättare att samarbeta med vissa partier än med andra, säger Lina Nordquist.