Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Litet utrymme för skattesänkningar”

Rapporten från Socialdemokraternas kriskommision.
Rapporten från Socialdemokraternas kriskommision. Foto: Scanpix
Socialdemokraternas kriskommission riktar i sin rapport massiv kritik mot det egna partiet. Högkvalitativ utbildning, ett eventuellt ökat skatteuttag och en öppnare partiorganisation bör stå i fokus under kommande år, skriver kommissionen i sin rapport.

Socialdemokraterna är ett parti i kris. För att komma vidare krävs ett ändrat arbetssätt; målet är att bli "Sveriges mest nyfikna, öppna, progressiva och ödmjuka" parti, menar kommissionen.

Då den på tisdagen under en presskonferens presenterade rapporten ”Omstart för socialdemokratin” sade partisekreterare Ibrahim Baylan att ”i och med detta måste det bli ett slut på självplågeriet inom S”:

– Vi måste komma vidare och gå in i en utvecklingsfas eftersom vi har ett väldigt stort ansvar gentemot de nästan två miljoner människor som röstade på oss i valet, sade han och lovade att rapporten ska leda partiet in i ett utvecklingsarbete; den ska inte läggas på hyllan.

– I början av april ska vi börja ta fram ett nytt program för Socialdemokraterna och där blir rapporten ett viktigt tillskott.

Själva konstaterade kommissionens medlemmar att rapporten inte är att likställa med ett nytt partiprogram – där finns inga färdiga handlingsplaner.

Däremot en lång rad förslag:

I fokus står sex punkter:

  • Ett offensivt program för vidareutvecklad välfärd
  • Ökad konkurrenskraft
  • Dynamiskt arbetsliv
  • Högkvalitativ utbildning
  • Hållbar omställning
  • En öppnare partiorganisation

 

Kanske mest uppseendeväckande är att kriskommissionen ”inte utesluter ett större skatteuttag”. Klart är i alla fall att utrymmet för skattesänkningar är mycket litet om Sverige ska klara de omfattande investeringar som nu måste satsas på välfärd, klimat, infrastruktur och bostadsbyggande.

Skattesystemet ska, enligt rapporten, bygga på breda skattebaser. Det ska utformas så att fler jobb, investeringar samt en hållbar utveckling kan skapas.

Arbetsmarknaden måste bli mer flexibel, bättre utbildningsmöjligheter ska ge individen möjlighet att ställa om och av arbetslöshetsförsäkringen krävs att den hjälper individen att ställa om till nytt jobb.

Anna Johansson, kommunalråd i Göteborg och ordförande i kriskommissionen, anser att partiet tidigare inte uppmärksammat arbetslöshetsfrågan på ett korrekt sätt.

– Vi har varit lite självgoda och stöddiga. Jag tror det var ett gigantiskt misstag att vända bort blicken från att folk befann sig utanför arbetsmarknaden, säger hon till TT.

Kommissionen förslår också nya ersättningssystem för "privata välfärdsföretag". Om vinstsyftet blir det överordnade målet så ökar riskerna för ojämlikhet och sortering, heter det. Därför vill utredarna att vinstuttagen begränsas så att de skattepengar som finansierar verksamheten stannar i företagen.

Även reglerna för att etablera "välfärdsföretag" bör ses över, står det i rapporten.

"När landets kommuner har veto när det gäller vindkraftverk, hur kan det komma sig att de inte har det när det gäller etableringen av nya skolor?", skriver kommissionen.

Socialdemokraterna kritiseras för att inte ha förmått förmedla hur viktiga socialförsäkringarna är i ett modernt samhälle. Kommissionen anser att taket måste höjas i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen och att fler ska kunna kvalificera sig för att omfattas av arbetslöshetsförsäkringen.

Dessutom föreslås att pensionssystemet som varit i kraft i drygt ett decennium ska ses över. Systemet är enligt kommissionen sårbart när tillväxten försämras, den så kallade pensionsbromsen har slagit till och sänkt pensionerna flera år i rad.

Kriskommissionen meddelade i går att den vill se en extra kongress till hösten. En första kongress kommer att hållas i Stockholm den 25–27 mars då ny partiledare ska utses.

Här kan du läsa rapporten. 

Kriskommissionens viktigaste förslag

- Arbete åt alla – för ekonomisk utveckling och goda villkor. Socialdemokraterna behöver skapa ett fördjupat och trovärdigt program för full sysselsättning.

- Välfärden måste hålla hög kvalitet och ge människor trygghet. Skolan måste ge alla barn en lika bra start i livet.

- Grön omställning. Klimatpolitiken är avgörande för framtiden och behöver utvecklas med ett mycket aktivt förhållningssätt.

- Vår plats i världen. Socialdemokratin måste stärka sitt internationella arbete och kanalisera progressiva människors engagemang i ett brett folkrörelsearbete.

- Utveckla demokratin. Socialdemokratin behöver tydligare formulera ett program för hur demokratin kan stärkas.

Kriskommissionen

Fjolårets val var Socialdemokraternas sämsta i modern tid.

Partiet fick 30,9 procent av rösterna, en nedgång med 4,4 procentenheter sedan valet 2006.

Den 8 oktober 2010 tillsatte Socialdemokraternas partistyrelse en kriskommission med uppdraget att utarbeta tydliga rekommendationer och förslag till åtgärder för partiets utveckling.

Kriskommissionens rapport innehåller fyra delar: en politisk analys, en organisatorisk analys, en idédebatt och omvärldsanalys, samt en faktabaserad valanalys.

 

Kommissionen har letts av av:

  • Förre SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi.
  • Anna Johansson distriktsordförande i Göteborg.
  • Förre folkhälsoministern Morgan Johansson.
  • Kajsa Borgnäs, före detta ordförande i studentförbundet.

Johan Persson, kommunalråd i Kalmar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.