Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 06:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/live-arbetsmarknadsministern-om-arbetsformedlingen/

Politik

Arbetsmarknadsministern: Det är en tajt tidsplan

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Tidsschemat är pressat när arbetsmarknadspolitiken ska göras om i grunden. Det medger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arbetsförmedlingens analys av reformen är enligt henne en avgörande pusselbit.

– Den blir väldigt viktig som underlag, säger ministern. 

Inför reformen har beskeden om Arbetsförmedlingens budget varit ryckiga och myndigheten har som en reaktion på det lagt stora varsel och aviserat nedläggning av 130 kontor. Nu lovar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att det fortsatta reformarbetet ska ske ”under ordnade former”. Hon betonar också att Arbetsförmedlingens analys av reformplanerna blir av stor vikt.

– Den blir väldigt viktig som ett underlag för det fortsatta arbetet. Jag bedömer att den kommer att ge alternativ och scenariobeskrivningar, säger Eva Nordmark.

Ett problem om man vill göra det här under ordnade former är att tidsplanen väl måste betecknas som snäv. Hur ser du på det?

– Den är tajt. Det vi gör är att tillföra medel nästa år för att testa den här typen av matchningstjänster för att lära oss på vilket sätt det kan fungera optimalt. Men det är också väldigt viktigt att säkerställa att vi har de här tjänsterna i hela landet. Jag som är norrbottning ser vikten av att säkra den lokala närvaron. Om det privata tjänsteutbudet inte utvecklas tillräckligt snabbt så måste Arbetsförmedlingen temporärt kunna stå för tjänsterna. Vi tittar nu också i en utredning på de juridiska förutsättningarna för kommunerna att vara en aktör om det uppstår vita fläckar på kartan.

Finns det något sådant här valfrihetssystem i dag där kommunerna är med som aktörer?

– Inte som jag känner till.

Det är ett experiment med andra ord?

– Ja, det är ett sätt att utforska hur kommunerna kan bidra.

Bakgrunden är ryckiga besked om Arbetsförmedlingens budget, stora varsel inom myndigheten och nedlagda kontor på många håll i landet. Är det bra förutsättningar för en sådan här reform?

– Det jag vill göra är att skapa arbetsro och skapa möjligheter för att fatta beslut under ordnade former, säger Eva Nordmark.

Centerns Martin Ådahl är huvudarkitekten bakom reformen. Att kommuner kan behöva finnas med som aktörer är inget tecken på att idén om privata utförare brister, anser han.

– Nej, det är en trygghet för kommunerna att de kan gå in och få ersättning för att de gör insatser för arbetsmarknaden om det nya systemet inte är på plats, säger Martin Ådahl.

DN Debatt: ”Vi vill utreda om kommuner kan sköta arbetsförmedling”