Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 07:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/live-sa-ska-forsvarssatsningen-betalas/

Politik

Bankskatt ska bidra till miljardsatsningen på försvaret

01:23. Den nya försvarsbudgeten kommer att finansieras med en ny bankskatt. Uppgörelsen mellan S, MP, C och L som presenterades på fredagen innebär att försvaret får fem miljarder kronor årligen från 2022 fram till 2025.

En bankskatt ska bidra till att finansiera miljardsatsningen på försvaret, säger finansminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff ihop med försvarsminister Peter Hultqvist (S). Det första tillskottet på fem extra miljarder 2022 ska helt och hållet betalas av bankerna. Totalt ska försvaret få 50 miljarder kronor extra fram till 2025.

Bankerna gör stora vinster och kan bidra mer än vad de gör nu, säger Andersson på pressträffen.

– Det är rimligt att bankerna är med och betalar, för finanssektorn kan orsaka stor skada för ekonomin. Det såg vi senast 2008, säger Magdalena Andersson till DN efter presskonferensen.

Hälften av det som ska finansieras 2023–2025 ska tas ”krona för krona” och hälften ur reformutrymmet

– Det är en stor skillnad från i våras när försvarsberedningens förslag kom, som inte var finansierat alls, säger Magdalena Andersson. 

Bankerna utgör enligt finansministern en ”risk i finanssystemet” vilket motiverar att man beskattar dem högre. En bankskatt är en finansieringsmodell som de inblandade partierna var överens om.

– Finansieringen är ju vi fyra partier överens om i budgetpropositionen, så den kommer att gå igenom. Sedan hur man ska använda de här pengarna kommer alla partier att bjudas in till samtal om, säger Magdalena Andersson.

Under 2020 kommer det en försvarspolitisk proposition till riksdagen.

År 2021 får försvaret 64 miljarder kronor, enligt den nu gällande M-KD-budgeten som riksdagen antagit. Överenskommelsen innebär att anslagen till det militära försvaret höjs i en trappa om fem miljarder kronor per år under 2022-2025. Det innebär att nivån på försvarets anslag ökar med 20 miljarder kronor från 64 miljarder år 2021 till 84 miljarder 2025.

Försvarsministern Peter Hultqvist pekade på att de fyra stora bankerna tillsammans hade över 100 miljarder i vinst. 

Både Hultqvist och Andersson menar att det finns ett stöd i opinionen för att beskatta finanssektorn mer. 

Enligt ett pressmeddelande på regeringens hemsida ska tillskottet 2022 på fem miljarder helt och hållet finansieras med den nya skatten från finanssektorn. 

Exakt hur bankskatten ska se ut ska regeringen återkomma till.

De efterföljande åren ska ytterligare 5 miljarder per år satsas på försvaret, varav hälften ska finansieras krona för krona. 

Det ska också vara en ”rimlig fördelningsprofil” på den finansieringen. 

Magdalena Andersson antydde på presskonferensen att det betyder att de med stora inkomster också kommer att få betala mer i skatt. 

Regeringen räknar med att bnp-tillväxten sjunker de närmaste åren. Samtidigt ska försvarsanslagen öka kraftigt och regeringen ser stora behov i välfärden. 

– Är det så att vi kommer in i kraftig lågkonjunktur, då är det klart att man ska kunna ha underskott i statsfinanserna och låna, säger hon till DN.