Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 03:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/live-tv-m-kd-och-l-om-ny-energioverenskommelse/

Politik

Ygeman öppnar för ny energikommission

19:45. M, KD och L höll pressträff om ny energiöverenskommelse.

Ansvariga ministern Anders Ygeman är öppen för att före nyår diskutera en tidplan för vägen framåt i energipolitiken. Han utesluter inte heller en ny energikommission men det skulle enligt honom kräva att fler partier ställer sig bakom den nuvarande fempartiuppgörelsen.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna presenterar på DN Debatt nio punkter som de anser ska ingå i den framtida energipolitiken. Huvudbudskapet är att politiken behöver bli mer gynnsam för kärnkraften. De tre partiledarna Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Nyamko Sabuni kräver dessutom att regeringen bjuder in samtliga partier till förhandlingar och att en överenskommelse bör vara klar före nyår.

Anders Ygeman utesluter inte att en ny energikommission skulle kunna tillsättas, i linje med den som ledde fram till 2016 års uppgörelse mellan S, MP, C, M och KD.

– Jag stänger inte dörren för det. I så fall skulle det inkludera alla riksdagspartier.

Anders Ygeman poängterar dock att utgångspunkten enligt honom fortsatt måste vara uppgörelsen från 2016. Det menar han är nödvändigt för att säkra långsiktigheten i spelreglerna på energimarknaden, vilket var huvudsyftet när fem partier enades. 

– Men jag uppfattar inte att det är några andra partier som vill ansluta sig till den överenskommelsen i nuläget, säger Anders Ygeman.

Inom ramen för energigruppen (med S, MP, C, KD och M) är ministern beredd att sätta sig vid förhandlingsbordet i närtid och diskutera en tidplan.

– Jag har inget emot att vi kommer överens före nyår om hur vägen framåt ska se ut. Men det kräver i så fall att alla partier är beredda att kompromissa. Det räcker inte att skriva debattartiklar, säger Anders Ygeman.

Foto: Alexander Mahmoud

I enskilda frågor ser Anders Ygeman en poäng med att redan nu bredda förhandlingarna och inkludera fler partier. Han pekar till exempel på frågan om att prissätta effekt på ett sätt som premierar leveranssäker kraftproduktion, som till exempel kärnkraft.

Den förra energikommissionen tog nästa två år på sig att nå en överenskommelse. Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered menar ändå att en överenskommelse före nyår är realistiskt.

– Själva förhandlingarna tog två till tre månader förra gången. Jag skulle säga att finns viljan så är det absolut möjligt. Jag är beredd att rensa min kalender. Nu har vi pratat i månader om vad som ska hända härnäst och nu måste vi komma till skott, säger Lars Hjälmered. 

Sverigedemokraterna står inte som undertecknare på DN Debatt-artikeln och var heller inte inbjudna att delta i den efterföljande presskonferensen. SD:s energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson välkomnar dock det borgerliga trepartiutspelet.

– I stort står vi bakom den här niopunktslistan, säger han.