Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 04:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/live-tv-nordmark-haller-presstraff-om-arbetsformedlingen/

Politik

Mer pengar ska rädda Arbetsförmedlingen

01:39. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark: Arbetsförmedlingen ska stärkas lokalt.

Arbetsförmedlingen får mer pengar och flera kontor ska räddas, föreslår nu regeringen. Men Vänsterpartiet vill ändå inte släppa hotet om att avsätta arbetsmarknadsministern.

– Jag kan inte anpassa mig till vad andra partier förväntar sig, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Som DN berättade tidigare i veckan vill regeringen och samarbetspartierna C och L stoppa den pågående nedläggningen av Arbetsförmedlingens kontor. På torsdagen meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att Arbetsförmedlingen även får behålla de pengar som myndigheten inte lyckas göra av med i år.

– Det innebär att myndigheten kommer att kunna använda 900 miljoner kronor extra till insatser för arbetslösa, säger Eva Nordmark.

Regeringen förbereder nu ett nytt regleringsbrev för Arbetsförmedlingen. Enligt Eva Nordmark ska styrningen av myndigheten bli mycket hårdare.

– Särskilt på orter där Arbetsförmedlingen dragit sig tillbaka kommer vi att ställa krav på att man finns närvarande, säger hon.

Arbetsförmedlingen har tagit beslut om att lägga ned 132 kontor runt om i landet. De nya instruktionerna innebär att en del kontor inte kommer att läggas ned och att en del som redan har stängt får öppna igen. Hur många eller vilka det rör sig om vill inte arbetsmarknadsministern gå in på.

– Det kan inte jag säga eftersom det är myndigheten själv som förfogar över organisationen. Men det kan mycket väl vara så att en del kontor öppnar igen. Jag vill se fler skyltar sättas upp i hela landet, säger Eva Nordmark.

I förra veckan meddelade Vänsterpartiet att de hotar med att väcka misstroende mot Eva Nordmark på grund av förändringarna av Arbetsförmedlingen. Ett av kraven är att planerna på att låta privata utförare sköta stora delar av Arbetsförmedlingens verksamhet ska skrotas.

I dag utförs ungefär 60 procent av matchning och rustning av privata aktörer. Enligt arbetsmarknadsministern är det inte aktuellt att all verksamhet ska skötas av privata utförare i det nya systemet.

– Nej, det ser jag inte framför mig, säger Eva Nordmark.

Vänsterpartiet tycker inte att arbetsmarknadsministerns besked är tillräckliga för att V ska dra tillbaka hotet om att väcka misstroende mot henne.

– Vi noterar med glädje att man har rört sig på flera punkter och att man har tagit intryck av det vi har sagt men man behöver göra mer, säger Ali Esbati (V), arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Vänsterpartiet har satt en deadline till nästa torsdag för regeringen att besvara de fem krav som V ställt upp. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har ställt sig positiva till att stödja ett misstroende.

– Vi kan inte se att vi fått så tydliga och konkreta besked i dag att vi kan säga att vi lägger ned hotet om misstroende. Vi behöver få tydligare svar från regeringen, säger Ali Esbati.

Eva Nordmark menar att hon nu berört alla de krav som V har ställt upp. Hon framhåller att det nu är upp till V att klargöra om svaren är tillräckliga.

– Jag kan inte anpassa mig till vad andra partier förväntar sig utan jag måste göra det som ligger inom mitt ansvarsområde, säger Eva Nordmark.

Har du något möte med Jonas Sjöstedt inplanerat?

– Inte inplanerat. Men jag skulle gärna beskriva mer om hur vi jobbar och var vi befinner oss i processen, säger Eva Nordmark.

Statsminister Stefan Löfven (S) är mycket kritisk till att Vänsterpartiet riktar ett hot om misstroende mot arbetsmarknadsministern.

– Det är M, KD och SD som har sett till att det dragits ned så mycket på arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Att då lägga ansvaret på en nytillträdd arbetsmarknadsminister är faktiskt fullständigt hårresande, säger Stefan Löfven.

Läs mer: 

Arbetsförmedlingen: Hotet om misstroende mot ministern kvarstår

Nedläggningen av AF:s kontor kan stoppas

”Livsfarligt för oss när Arbetsförmedlingen lämnar”