Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 06:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/live-tv-presstraff-med-inrikesminister-mikael-damberg/

Politik

Polisen ska få möjlighet till hemlig dataavläsning

01:29. Inrikesminister Mikael Damberg (S) om gängvåldet.

Klockan 9.45 presenterar inrikesminister Mikael Damberg det första beslutet kopplat till 34-punktsprogrammet mot gängvåldet presenteras: Hemlig dataavläsning ska träda i kraft 1 mars år 2020. 

– Det är det polis och åklagare efterfrågat nästan mest av allt, säger Damberg. 

34-punktsprogrammet mot gängkriminaliteten är ett resultat av förhandlingar mellan regeringen, Centern och Vänsterpartiet. Förslagspaketet innehåller 34 punkter, däribland skärpta straff för brott kopplade till gängkriminalitet och en utredning om användning av kronvittnen.

Under tisdagen presenterade Damberg att regeringen fattar beslut om att gå vidare med hemlig dataavläsning, ett så kallat hemligt tvångsmedel polis och åklagare under en lång tid har efterlyst i kampen mot gängkriminalitet. 

– Det är ett mycket kraftfullt tvångsmedel som bara ska användas vid mycket allvarlig brottslighet, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Regeringen fattar nu på torsdag beslut om att gå vidare med förslaget om hemlig dataavläsning och räknar med att lagen ska börja gälla 1 mars år 2020. Lagen kommer att vara tidsbegränsad i fem år för att sedan utvärderas. 

I praktiken innebär beslutet till exempel att polis i hemlighet ska kunna installera så kallade trojaner på mobiltelefoner för att läsa av meddelanden, avlyssna samtal och i vissa fall använda sig av mobiltelefonernas mikrofoner eller kameror. En domstol måste alltid pröva ett beslut om hemlig dataavläsning, enligt regeringens förslag. Det ska vara förbjudet att rikta hemlig dataavläsning mot vissa yrkesgrupper, som läkare, journalister och advokater.

Enligt Damberg är anledningen till att man väljer att gå vidare med hemlig dataavläsning att så mycket kommunikation mellan kriminella i dag sker via krypterade appar.

Från början var alla partier utom Sverigedemokraterna med men Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna valde att hoppa av eftersom de inte var nöjda med regeringens bud.

En huvudsaklig kritik mot regeringen var att dess förslag inte har tagit med flera punkter som rikspolischefen fört fram under samtalen.


Johan Forsell, Moderaternas rättspolitiske talesperson, uppger till DN att det är bra att förslaget läggs fram. Han menar dock att hemlig dataavläsning borde varit på plats tidigare. När regeringens utredare Petra Lund först presenterade förslaget var tanken är att lagförslaget skulle träda i kraft den 1 januari 2019.

”Från Moderaterna saknar vi ett helhetsgrepp och mönsterbrytande förslag som skulle kunna göra skillnad. Här vill vi särskilt nämna visitationszoner dubbla straff för gängkriminalitet och slopad ungdoms- och mängdrabatt. Och att vi måste pröva ett system med anonyma vittnen. Tyvärr sådant som regeringen säger nej till.”, skriver han i en kommentar till DN.