Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/live-tv-presstraff-med-ulf-kristersson/

Politik

M föreslår 2.000 statliga ordningsvakter för att avlasta polisen

26:00. M föreslår 2.000 statliga ordningsvakter för att avlasta polisen.

Moderaterna föreslår i sin skuggbudget 1.800-2.000 statliga ordningsvakter för att avlasta polisen. 

Och efter att partiet hoppade av krimsamtalen i helgen kommer de nu att söka majoritet i utskotten för att lägga fram egna lagförslag mot gängkriminaliteten. 

– Vi kommer samtala med alla partier, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Moderaterna vill i sin skuggbudget för nästa år, partiets svar på regeringens budget som presenterades förra veckan, lägga en miljard kronor för att anställa mellan 1.800 och 2.000 statliga ordningsvakter.

– De ska hjälpa polisen med sånt som polisen i dag inte kan eller hinner prioritera när de måste prioritera grövre brottslighet, säger Ulf Kristersson.

Det rör sig till exempel om att avlasta polisen med till exempel transporter av frihetsberövade och berusade personer. 

Partiet hoppade, tillsammans med KD och L, i helgen av de kriminalpolitiska samtalen mellan sju av riksdagens partier eftersom de anser att regeringen inte var tillräckligt tillmötesgående. Syftet med samtalen var att hitta en bred enighet i kampen mot det eskalerande gängvåldet. 

Rikspolischefen Anders Thornberg har efter de strandade förhandlingarna efterlyst en så bred enighet som möjligt. Och Region syds polischef Mats Karlsson kommenterade på Twitter de avbrutna samtalen i skarpa ordalag.

”Det krävs mer skjutningar och sprängningar och offer för att få politiker att kunna enas om åtgärder verkar det som. Godbitarna sparas kanske till respektive valrörelse?”

Hur ser du på kritiken i relation till att ni valde att hoppa av? 

– Bred enighet om ganska poänglösa eller varsamma insatser hjälper inte. Ska enigheten ha någon betydelse så måste det bygga på att man gör saker skarpt. Rikspolischefen recenserar inte politiken men jag tycker ändå att han tydligt antyder att det krävs tuffa tag om vi ska komma tillrätta med gängkriminaliteten. Vi var beredda att gå längre, det var inte regeringen. Då är det inte meningsfullt att sluta en överenskommelse, säger Ulf Kristersson. 

Moderaterna avser att ställa sig bakom de 34 punkter som regeringen, V och C, i lördags enades om men vill ta ytterligare steg i riksdagens justitieutskott för att stifta lagar direkt. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tillsammans med partiets rättspolitiska talesperson och Johan Forssell. Foto: Jessica Gow/TT

– Det handlar både om att förändra i de propositioner som regeringen kanske skickar till riksdagen. Men jag utesluter heller inte att vi tar helt egna initiativ, säger Johan Forssell.

Det skulle till exempel kunna handla om att driva igenom ett slopande av straffrabatten för unga vuxna. 

– Vi kan inte lägga fram skarp lagstiftning där det inte finns ett förarbete. Men på vissa områden finns färdiga utredningar som regeringen nu ska utreda igen. När det gäller straffrabatten för unga blev en utredning färdig i fjol, säger Johan Forssell.  

Ordningsvakter. Foto: Hampus Andersson

M har riktat stark kritik mot regeringen för att inte ha bjudit in Sverigedemokraterna till samtalen och säger att de nu kommer att prata med alla partier i syfte att låta riksdagen stifta lagarna direkt. 

– Vi tror att det finns parlamentarisk majoritet för att gå betydligt längre. Vi kommer att göra allt vi kan för att samla den majoriteten, säger Ulf Kristersson.

Samtidigt som de gängpolitiska samtalen gick in i ett avgörande skede befann sig moderatledaren på festfixaren Micael Bindefelds påkostade 60-årsfirande i Tel Aviv. 

– Gängsamtalen har skötts av Johan Forssell och vi har haft ständig kontakt. Det finns mobiltelefoni även utomlands så det har inte varit några problem över huvud taget, säger Kristersson.  

Kristersson och hans partiledarkollegor Ebba Busch Thor och Nyamko Sabuni har låtit sig bjudas på festligheterna och efter att ha fått in flera anmälningar från privatpersoner tittar nu Särskilda åklagarkammaren på ärendet. Något som välkomnas av Kristersson. 

– Jag har firat en god vän som fyller 60 och det skäms jag inte ett ögonblick för, säger han. 

 Läs mer: M kommer rösta för regeringens förslag mot gängvåldet