Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

LO-basen: Löfven bör gå till val utan Miljöpartiet

Foto: Lars Lindqvist

Stefan Löfven bör gå till val utan Miljöpartiet. Det säger en allvarligt oroad LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

– Sverige är i ett farligt läge, ses vi inte längre som ett politiskt stabilt land riskerar vi investeringar och jobb.

Bilden av Sverige som stabilt, pragmatiskt och tillväxtvänligt har givit oss investeringar och fler jobb, konstaterar LO:s ordförande. Detta ser han nu hotas på flera fronter.

Främst på grund av den parlamentariska röran. Men också på grund av Miljöpartiets inflytande, som han flera gånger de senaste månaderna kritiserat hårt. Bland annat kraven på kärnkraftsavveckling, och besluten om att stänga Bromma flygplats och skjuta upp Förbifart Stockholm.

Därför måste nu Stefan Löfven klippa banden till MP i valrörelsen, anser Karl-Petter Thorwaldsson.

– Den som lägger sin röst på S den 22 mars ska veta vad den rösten står för. Däremot går det inte för Stefan Löfven att efter valet stänga dörren för någon form av samarbete. Han har hela hösten försökt att bredda samarbetet med MP över blockgränserna.

Karl-Petter Thorwaldsson hoppas på en uppgörelse med mittenpartierna, där S måste vara beredda att ”bjussa på makten”, eller vice versa. Men något regeringssamarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, som vissa bedömare förordar, avfärdar han helt.

Skillnaderna mellan partierna är för stora – och bör fortsätta att vara det, anser han. Han räknar upp Moderaternas motstånd mot höjningen av a-kassan, slopandet av sjukförsäkringens bortre gräns, 90-dagarsgarantin, avskaffandet av Fas 3, synen på Arbetsförmedlingens uppdrag och så vidare.

– S och M är svensk politiks motpoler, och av demokratiska skäl är det viktigt att behålla det så. Bakar man ihop de två partierna i en kompromiss och politiken inte får bukt med arbetslösheten och andra problem ser jag risk för ytterligare radikalisering på yttersta högerkanten. Kanske också med nazister.

Att en tiondel av LO-förbundens egna medlemmar röstade på Sverigedemokraterna vill Karl-Petter Thorwaldsson helst förklara med att det till stor del handlar om långtidsarbetslösa och långtidssjuka.

– För den som är väldigt utsatt är det ett mänskligt drag att hellre ge någon annan skulden än att se sina egna tillkortakommanden.

Men det finns också yrkesaktiva SD-are, medger han.

– Den fajten tar vi varje dag ute på arbetsplatserna, och vi tänker förstärka det arbetet fram till 22 mars. Jag är säker på att SD kommer att förlora LO-röster på att de gjorde gemensam sak med de borgerliga och röstade bort en budget med många av de saker som SD sagt sig arbeta för.

Kallar du också den här tiondelen av LO-medlemmarna för ”nyfascister”?

– Jag skulle inte säga det till dem rakt ut, många av dem har nog inte tittat närmare på de av SD:s åsikter som är väldigt högerradikala, som familje- och kultursynen.

LO-förbundens lönekrav i avtalsrörelsen 2016 kan påverkas uppåt, om valet den 22 mars inte leder fram till en stabil blocköverskridande majoritet, varnar Karl-Petter Thorwaldsson. En slutsats av LO-ordföranden som många nog kan tycka är paradoxal:

– Om den här röran och instabiliteten fortsätter löper Sverige risk för en försämrad ekonomisk utveckling, och då måste vi hitta något sätt att få fart på hushållens konsumtion och tillväxten.

Fakta.LO:s krav

Släpp den nära kopplingen till Miljöpartiet

Lova betydligt större finanspolitiska stimulanser i form av offentliga investeringar. Den nedröstade S-MP-budgeten anser LO saknade runt 70 miljarder till jobbskapande investeringar i infrastruktur och bostadsbyggande.

Fortsätt verka för fackligtpolitiskt samarbete inom EU för att ändra Lex Laval och motverka social dumpning. På lördag hålls ett möte mellan fack och politiska ledare från Sverige, Tyskland och Österrike med detta syfte.

Ställ krav på att arbetslösa får jobb i samband med offentliga upphandlingar av byggen med mer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.