Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

LO: Bra att man fokuserar på jobbpolitiken

LO är nöjt med att regeringen lägger fokus på jobbpolitiken. TCO gläds åt höjt tak i arbetslöshetsförsäkringen, men vill konkret se en höjning i linje med Socialdemokraternas vallöfte. Svenskt Näringsliv beklagar de aviserade förändringarna för välfärdsföretagen och för energisektorn.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är glad över den tydliga markeringen för jobbpolitiken i Stefan Löfvens regeringsförklaring.

– Det i kombination med att man omorganiserar och stärker näringsdepartementet låter väldigt klokt. Dessutom är det bra att regeringen tänker bjuda in till trepartssamtal på några viktiga områden för ekonomins funktionssätt, som omställningsutbildning och yrkesinriktade gymnasier. Där tror jag vi kan bidra med mycket, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han saknar dock en markering om att det krävs samarbete med flera av riksdagspartierna för att få igenom regeringens förslag i Riksdagen, inte bara när det gäller budgeten.

– Regeringen måste ha stöd också av ett eller fler av de borgerliga partierna i varje enskild fråga. Det är kanske därför Löfven lägger ett stort ansvar på parterna för att få bort några av de områdena från det politiska förhandlandet.

TCO:s ordförande Eva Nordmark är nöjd med att två av förbundets hjärtefrågor finns med i regeringsförklaringen: dels en höjning av taket i arbetslöshetsförsäkringen, dels en tredje ”pappamånad” i föräldraförsäkringen.

– Men om Miljöpartiets förslag till höjning av a-kassetaket blir den väg regeringen väljer blir det en halvmesyr som inte löser några som helst problem, säger Eva Nordmark.

Hon anser också att det är bra att frågan om att arbetsgivarna kunnat ”stapla” olika tillfälliga anställningar på varandra ser ut att få en lösning.

– Det jag saknar i regeringsförklaringen är ett tillväxtperspektiv. För oss är det centralt för fler och bättre jobb och grunden för en bättre välfärd. Här behövs ett helhetsgrepp för att stärka konkurrenskraften och öka tillväxten, och en långsiktig strategi för behovet av de nödvändiga investeringar Sverige behöver göra, säger Eva Nordmark.

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne säger till DN att det är bra att det i regeringsförklaringen talas om tillväxt och konkurrenskraft och att det är bra att det förefaller som om Näringsdepartementet stärks och får en tung roll.

– Men det sägs väldigt mycket om att skapa jobb som om det är politiken som skapar jobb, men det sägs inte så mycket om dem som ska skapa jobben. Det talas lite abstrakt om näringslivet, men det är människor av kött och blod som driver företag och som måste våga och känna att det blir lättare för dem, säger Carola Lemne.

Hon oroas också av de förändringar som ser ut att komma inom energipolitiken och inom välfärdssektorn.

– I ena andetaget heter det att det är viktigt med konkurrenskraftiga elpriser – och det kunde inte vi uttrycka bättre – och i nästa andetag talas om helt förnyelsebar energi, säger hon och påminner om att en avveckling av två reaktorer redan till 2020 har funnits med i diskussionerna före valet.

– Vilket är fullständigt orealistiskt och det går inte ihop med konkurrenskraftiga elpriser.

Samma typ av resonemang finner Carola Lemne i fråga om välfärdsföretagen:

– Å ena sidan säger man att man bejakar mångfald, å andra sidan finns ett antal förslag som ser ut att gå åt helt andra hållet, säger hon och lägger till att osäkerheten om de kommande förändringarna redan påverat flera företag inom välfärdssektorn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.