Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

LO: Lägger oss inte i vem S regerar med

LO kommer inte att lägga sig i vilka partier som ska ingå i en S-ledd regering, enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Den fackliga centralorganisationen kommer däremot att lägga omkring 20 miljoner kronor på att uppmana sina medlemmar att rösta bort den nuvarande regeringen till förmån för en regering ledd av Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven.

Ringcentraler och sociala medier kommer att bli viktiga ingredienser när LO driver kampanj inför nästa års riksdagsval. Målet är att få en stor del av de 1,5 miljoner medlemmarna att rösta för en S-ledd regering. Däremot ska LO inte lägga sig i vilka partier som ska ingå i Stefan Löfvens regering.

När den tidigare S-ledaren Mona Sahlin 2008 ville bilda en valallians med Miljöpartiet fick hon backning. Partivänstern och delar av LO krävde att också Vänsterpartiet skulle ingå i samarbetet. Så blev det också. Men så ska det inte bli denna gång, enligt LO:s ordförande.

- Vi har lärt oss och blivit klokare, säger han.

- Vi måste ge Socialdemokraterna mer handlingsutrymme. Vad vi säger är att det måste till en handlingskraftig regering, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han tillägger att LO:s medlemmar i mångt och mycket blivit osynliggjorda i den politiska debatten, och han ser som sin roll att ändra det.

I förra valet röstade 52 procent av LO:s medlemmar på Socialdemokraterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.