Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

LO: Reinfeldt kan regera med SD

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson varnar för ett parlamentariskt kaos efter valet.

Ett oklart valresultat kan leda till att Fredrik Reinfeldt regerar vidare med stöd av Sverigedemokraterna, menar LO-basen.

Med en månad kvar till valet tyder mycket på att de tre rödgröna partierna blir större än alliansen, men att de inte får egen majoritet. I ett sådant läge tror LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att alliansen kommer att regera vidare med stöd av Sverigedemokraterna.

- Jag är väldigt säker på att vi då väljer en statsminister som heter Fredrik Reinfeldt. Jag tror inte väljarna är medvetna om att det är på väg att hända, säger han.

Thorwaldsson som sitter i Socialdemokraternas innersta krets, det verkställande utskottet, befarar att många väljare tror att valet är avgjort och att Stefan Löfven blir statsminister efter riksdagsvalet den 14 september.

- En blåbrun sörja efter valet är något som väljarna inte är beredda på. Sveriges löntagare är värda svar på vad som händer om det finns en blåbrun majoritet i riksdagen i höst, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Fredrik Reinfeldt har vid flera tillfällen avfärdat möjligheten att regera vidare om alliansen blir mindre än de rödgröna. DN har sökt Fredrik Reinfeldt för en kommentar men hans medarbetare hänvisar till tidigare uttalanden. DN frågade i början av juli moderatledaren om han kunde tänka sig att sitta kvar även om alliansen blir mindre än de tre rödgröna partierna.

- Det har jag aldrig ställt i utsikt utan vad jag har sagt är att mitt besked är om man vill ha kvar alliansen så ska man rösta på alliansen och jag är beredd att ta politiskt ansvar för att isolera Sverigedemokraterna från politiskt inflytande. Jag har sagt att det finns möjlighet att regera Sverige med en relativ majoritet, där det ena regeringsalternativet är större än det andra, det är grunden för att isolera Sverigedemokraterna. Jag har sagt att det är så man bör göra, sade Fredrik Reinfeldt då.

LO-basen tror inte på statsministerns försäkringar.

- Jag slår vad om att han regerar vidare, säger Thorwaldsson och hänvisar till erfarenheterna från Norge och Danmark där Fremskrittspartiet och Dansk Folkeparti ingår eller har ingått i regeringsunderlaget.

Karl-Petter Thorwaldsson är inte bara bekymrad över själva regeringsbildningen. Även om Stefan Löfven skulle lyckas bilda en minoritetsregering fruktar LO:s ordförande att det blir stökigt i riksdagen med ständiga regeringskriser. Därför förordar han något slags samarbete över blockgränsen.

- Det här är inte bara en lek med ord. Det här är på allvar. Inom en månad kan vi ha en mycket allvarlig parlamentarisk situation.

- Sverige måste regeras. Vi kan inte ha en regering som avgår vid varje budgetmotion.

Även om Folkpartiet och Centerpartiet ligger närmast till hands utesluter LO inte ens att Socialdemokraterna kan göra upp med Moderaterna.

- Det finns ingenting som är givet i ett läge när vi inte får en regering som kan regera Sverige. Av de över 400.000 arbetslösa är en mycket stor grupp LO-medlemmar, om jag skulle säga till dem att det är viktigare vem som regerar med vem än att vi får en regering som kan regera Sverige, då skulle jag underskatta deras oro för framtiden, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.