Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/lo-se-over-skattesystemet-for-att-utjamna-klyftorna/

Politik

LO: Se över skattesystemet för att utjämna klyftorna

”Vi har halkat efter när det gäller jämlikhet”, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Lisa Mattisson

Höj skatterna på kapital och återinför arvs- och förmögenhetsskatten. Det föreslår LO:s jämlikhetsutredning i sin slutrapport.

– Vi har halkat efter när det gäller jämlikhet, säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

Med en lista på 115 förslag vill LO påverka de styrande politikerna att genomföra åtgärder som minskar klyftorna i samhället. LO:s jämlikhetsutredning pekar bland annat på behoven av en jämlik skola och en ny skattepolitik som utjämnar skillnaderna i beskattning mellan inkomster från lön och från kapital.

Enligt LO-chefen Karl-Petter Thorwaldsson har utvecklingen de senaste decennierna varit den motsatta genom att flera skatter på kapital och kapitalinkomster slopats eller sänkts kraftigt.

– Sverige är det land i hela OECD där klyftorna växer snabbast. Vi har halkat efter när det gäller jämlikhet, säger han.

LO vill ha en bred översyn av det svenska skattesystemet där just beskattningen av kapitalinkomster ska förändras men också att arvs- och förmögenhetsskatterna återinförs. Även fastighetsskatten bör komma tillbaka, enligt LO.

Samtidigt ser LO flera problem med att återinföra arvs- och förmögenhetsskatten. Den tidigare arvsskatten var djupt impopulär eftersom även små arv beskattades och den påverkade även generationsskiften i familjeföretag. LO konstaterar också att förmögenhetsskatten kan vara svår att återinföra eftersom kapital kan flytta utomlands, men man vill ändå att det ska vara en långsiktig ambition.

Enligt Karl-Petter Thorwaldsson är det ett problem att det inte finns klara och tydliga majoriteter i riksdagen. Att varken de traditionella vänster- eller högerblocken kan få egen majoritet hindrar en offensiv ekonomisk politik, menar han.

– Tyvärr blockerar de här två blocken varandra ganska effektivt så det blir väldigt litet genomslag för politik och ekonomiska reformer i Sverige, säger Karl-Petter Thorwaldsson. 

Huvudförfattaren till LO:s jämlikhetsrapport, Marika Lindgren Åsbrink, pekar på att inkomstklyftorna har vuxit stadigt under de senaste åren. För dem med högst inkomster handlar det om ökade och mer koncentrerade kapitalinkomster, för dem med lägst inkomster om lägre offentliga transfereringar som sänkt a-kassa och sänkt sjukpenning.

– Den här utvecklingen har att göra med politiska beslut och det betyder att det går att göra något åt det politiskt, säger Marika Lindgren Åsbrink.

Läs mer: LO kräver fastighetsskatt och statligt byggbolag