Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

LO: Senare pension kräver bättre arbetsmiljö

Om Fredrik Reinfeldt vill satsa på arbetsmiljön, vidareutbildning och folkhälsa så att fler orkar jobba längre så är det bra. Det säger LO-ekonomen Mats Morin som dock anser att en pensionsålder på 75 ligger mycket långt bort i tiden.

I tisdagens Dagens Nyheter för statsminister Fredrik Reinfeldt (M) fram tanken att vi kan behöva jobba tills vi fyller 75 år om pensionssystemet ska klara sina kostnader.

– I dagsläget är det helt omöjligt, idag ligger den genomsnittliga pensionsåldern kring 64 år, säger LO-ekonomen Mats Morin till DN.se.

Morin vill dock tolka Reinfeldts utspel positivt. Givet rätt insatser ser han inte högre pensionsålder som omöjligt.

– Det gäller att arbeta med arbetsmiljön så att människor inte blir utslitna på sina arbetsplatser och slås ut i förtid. Möjligheten att förkovra sig genom vidareutbildning är också viktig, det funkar inte att stå och dra i samma spak i fem år till, säger Morin.

LO-ekonomen pekar också på att det behövs allmänna insatser för folkhälsan för att komma till rätta med exempelvis fetma och rökning. Och han påpekar att allt detta kräver mycket långsiktiga satsningar.

– Vi blickar långt in i framtiden.

I vilket fall anser inte Mats Morin att 75 år är en rimlig pensionsålder för de flesta LO-medlemmar. I dag lämnar de arbetsmarknaden vid en snittålder mellan 60 och 62 år. Och då handlar det för många inte om pension utan om sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension.

– Statistiken visar att ju högre utbildning du har, desto längre stannar du i arbetslivet. LO-grupperna har sällan eftergymnasial utbildning och i snitt lämnar de arbetsmarknad två år före de högutbildade. Våra medlemmar utgör majoriteten av dem som har sjukersättning, säger Morin.

Han anser också att socialförsäkringarna måste uppdateras om pensionsåldern ska höjas. Redan i dag finns ett glapp. Du har rätt att arbeta till 67, men möjligheterna till sjukersättning och a-kassa upphör vid 65.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.