Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 11:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/lo-strama-at-arbetskraftsinvandringen/

Politik

LO: Strama åt arbetskraftsinvandringen

Foto: Beatrice Lundborg

Färre invandrare ska få komma till Sverige för att jobba i lågkvalificerade yrken.

Det kräver LO-toppen Karl-Petter Thorwaldsson som vill se en stramare migrationspolitik och ett förändrat direktiv till migrationskommittén.

– Riksdagen kan inte blunda för att det här håller på att bli ett stort problem, säger han.

Socialdemokraterna måste av flera skäl bestämma sig för vilken fot man ska stå på i migrationsfrågan. Dels handlar det om att hitta position inför migrationskommittén och dels att formera en linje inför valet 2022. Samtidigt ska januarisamarbetet med C och L och regeringssamarbetet med Miljöpartiet hedras. 

– Det är en svår förhandlingslinje för regeringen och för Stefan Löfven, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som sitter i Socialdemokraternas verkställande utskottet, partiets inre maktkärna.

I bakgrunden finns en rädsla för att en mer generös linje skulle leda till ett ökat tapp av S-röster till Sverigedemokraterna. De senaste årens debattfokus på migrationsfrågan ställde till det för LO, säger Thorwaldsson. 

– Många LO-medlemmar gick från S till SD även om vi inte såg samma siffror i valet som mellan val. Problemet är att staten varit för snål i statsbidrag till kommuner och landsting så att det blir en antingen eller-debatt, säger han.

Migrationskommittén, där alla åtta riksdagspartier ingår, ska ta ställning till vilken migrationspolitik Sverige ska ha när den tillfälliga lagen löper ut år 2021. En av knäckfrågorna väntas bli om tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd ska vara huvudregel. Sedan 2016 gäller tillfälliga som huvudregel. 

Men för LO handlar det inte så mycket om hur familjeåterförening ska regleras eller vilka skyddsgrunder för asyl Sverige ska ha. Det är arbetskraftsinvandringen som är dilemmat. 

– Det är hög tid att riksdagen fattar beslut om arbetskraftsinvandring för så kallade lågkvalificerade arbeten. Det har vuxit kraftigt de senaste åren och i dag får 4 av 10 arbetskraftstillstånd för ett icke kvalificerat arbete som skulle kunna hanteras med en arbetskraft från Sverige, säger Karl-Petter Thorwaldsson som hänvisar siffran 4 av 10 till Riksrevisionens rapport om arbetskraftsinvandring från 2016. 

– I år är det ungefär 10.000 fler som fått uppehållstillstånd som beror på arbetskraftsinvandring än som beror på asylinvandring inklusive anhöriga.

Det handlar till exempel om jobb som köksbiträden och städare, enligt Thorwaldsson. Han vill gå tillbaka till det stramare regelverk som rådde innan Alliansens beslut från 2008 som lättade på reglerna.

– Det har dessutom kommit häpnadsväckande avslöjanden om att rut-branschen tar in många på arbetskraftstillstånd. Då använder vi skattepengar för att ha en rätt stor migration till Sverige, säger han. 

Men arbetskraftsinvandringen ingår inte i migrationskommitténs arbete. Som en del av Januariavtalet ska i stället en separat utredning tillsättas av regeringen med utgångspunkten att dagens regler ska värnas och att antalet så kallade kompetensutvisningar ska minska. Thorwaldsson anser att regeringen måste göra om migrationskommitténs direktiv. 

– Detta är en linje LO alltid haft och länge blev vi kallade rasister för att vi tyckte detta. I dag är det många som tycker att detta gått överstyr. Det gör att de som kommer hit för att arbeta i kvalificerade yrken som Sverige behöver också får en mycket svagare ställning, säger han.

Våren 2018 sa Karl-Petter Thorwaldsson att LO står bakom permanenta uppehållstillstånd när läget har stabiliserats. Hittills i år har cirka 14.000 personer sökt asyl i Sverige. Det är en stabilisering, medger han, men det räcker inte. 

– Utan utan en europeisk lösning på fördelningen blir det väldigt svårt att gå före. Om Ylva Johansson, (nominerad till EU:s migrationskommissionär, reds. anm) lyckas med det så föredrar vi permanenta uppehållstillstånd, säger han.  

I den pågående debatten har flera S-röster, bland annat Eskilstunas kommuntopp Jimmy Jansson, krävt ett tak för migrationen. Ett sånt krav är inte förenligt med asylrätten, anser Thorwaldsson. 

– Blir det krig i vårt närområde kommer antagligen antalet flyktingar att öka. Då kan man inte sätta ett tak för hur många som får komma. Asylrätten vill vi inte ändra på, säger han.