Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

LO till attack mot S nya skatteförslag

LO är återigen på kollisionskurs med Socialdemokraterna. Nu sågar facket Leif Pagrotskys skatteutredning. – Jag är besviken, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till DN.

DN kunde i går avslöja huvuddragen i Leif Pagrotsky översyn av Socialdemokraternas framtida skattepolitik.

Slutsatsen är att större förändringar i skattesystemet inte är önskvärda. Stora regeländringar skulle få svåröverblickbara konsekvenser för enskilda hushåll och samhällsekonomin, menar Leif Pagrotsky. I stället uppmanar han

Socialdemokraterna att acceptera flera av de förändringar som alliansregeringen genomfört de senaste sex åren.

LO, arbetarrörelsens fackliga gren, är mycket kritiskt till slutsatserna i skatteöversynen.

– Om jag ska vara helt ärlig så är jag besviken, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Det är andra gången på kort tid som LO går emot partiet i en stor och kontroversiell fråga. Nyligen tog LO ställning mot vinster i välfärden, en fråga där partiledningen ännu inte tagit ställning.

Karl-Petter Thorwaldsson hade hoppats att skatteutredningen skulle blicka längre in i framtiden än vad som nu är fallet. LO-basen efterlyser en djupare analys av vad de senaste årens förändringar i skattesystemet innebär för vanliga löntagare och finansieringen av välfärden. Som exempel nämner han att den nu aktuella sänkningen av bolagsskatten årligen överför 16 miljarder kronor från statskassan till redan lönsamma företag.

– De stora frågorna lyser helt med sin frånvaro i utredningen, det tycker jag är väldigt märkligt. Vi trodde det var utredningens uppdrag. Pagrotsky missar rättvisefrågorna och hur viktigt det är för oss, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Värnskatten är en av få kvarvarande progressiva skatter i dagens skattesystem. Leif Pagrotsky tycker att Socialdemokraterna ska lyfta blicken från procentsatser i skattesystemet, att det intressanta är hur pengarna sedan används i välfärden.

Karl-Petter Thorwaldsson och LO är kritisk till det synsättet.

– Det tycker vi på LO är väldigt dåligt. Vi skulle vilja se mer förslag på hur vi ska öka rättvisan. Skattesystemet har alltid bidragit till att öka rättvisan. Det borde det göra nu också, säger han.
– Allt fler av våra skattebaser är lika för alla och det innebär en stor orättvisa

eftersom människor har så stora skillnader i inkomster.
Facket är inte ensamt om att vara kritiskt till Leif Pagrotskys skatteöversyn.
Patrik Björck, riksdagsman och ledamot i arbetsmarknadsutskottet, tycker att det är tveksamt om Socialdemokraterna ska omfamna borgerliga reformer som rutav­draget.

– Det finns väldigt många områden där samhället skulle behöva gå in och stötta, exempelvis i hemtjänsten. Då tycker jag att det är knepigt att vi använder pengar till rut, det är en dålig prioritering, säger han.

I de partier som Socialdemokraterna samarbetade med i valet 2010 går meningarna isär om slutsatserna i Leif Pagrotskys översyn. Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesman Per Bolund menar att förslagen ligger nära MP:s politik. Vänsterpartiets Ulla Andersson är desto mer kritisk.

– Vi menar att regeringens skattepolitik bidrar till att ojämlikheten ökar i Sverige. Därför är det tråkigt att Socialdemokraterna lägger sig så nära Moderaterna, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.